Racketaanpassingen cruciaal voor tennisprestaties in Ahoy

Wie deze week bij het ABN AMRO Open door Ahoy is gelopen, heeft ze ongetwijfeld zien staan: de racketbespanners. Voor iedereen zichtbaar verzorgen ze het materiaal van de beste spelers ter wereld en dat luistert heel nauw.

“Het is heel moeilijk uit te leggen, omdat een speler voelt wat ik niet kan voelen. Soms willen ze hun racket vijf gram zwaarder maken in de top om zwaardere topspinballen te kunnen spelen. Vijf gram, wij kunnen het wel verklaren, maar zij moeten het voelen”, vertelt Richard Musters, een van de bespanners in Ahoy.

Musters: “Stefanos Tsitsipas heeft twee of drie gram toegevoegd deze week, onderaan zijn racket in de grip. En ook kleine aanpassingen aan de spanning op zijn snaren gedaan. Op een gegeven moment hebben spelers de juiste afstelling gevonden en dan kunnen ze door.”

Hoe verzwaar je een racket? Musters: “Loodstrips opplakken, dat doen de meesten. We kunnen siliconen in de grip spuiten of kleine kogels met een haakje vastmaken, ook in de grip.”

Ook Carlos Alcaraz, de grote trekpleister in Rotterdam, heeft aan het begin van het jaar zijn racket verzwaard. “Eerlijk, het was fantastisch, want ik kreeg geen last van mijn arm met de nieuwe afstelling. En mijn slagen komen ook nog beter door”, zei hij tijdens de Australian Open.

Tallon Griekspoor wikt en weegt eveneens als het om materiaal gaat: “Een tennisser zal altijd zoekende zijn. Als je in de hitte speelt of in de regen, pas je je materiaal daar ook op aan. Iedere week is wat dat betreft anders.”

Optimaliseren van power en controle

Wat kan een tennisser doen aan zijn racket om het slaan van een bal zo prettig mogelijk te maken? De grote vraag bij alle materiaalkeuze: optimaliseren van power of controle?

Met een groter racketblad is de slagkracht groter, maar is het moeilijker om de bal te controleren. Hetzelfde geldt voor het bespannen van een racket. Hoe harder je de snaren aantrekt (hoe meer kilo’s erop staan, in tennistermen red.), hoe meer controle. Hoe zachter, hoe harder de ballen wegvliegen.

Griekspoor: “Je kan je racket laten tunen. Dat wil zeggen: het gewicht en de swingrate, waar je het meeste gewicht en dus je balanspunt wilt hebben. De dikte van de snaren, je hebt zóveel verschillende type snaren. En dan kun je ook nog aangeven hoeveel spanning je op je snaren wilt.”

Musters: “De tendens is dat het allemaal lichtere rackets worden. Het spel wordt sneller en de techniek compacter, met een lichter racket krijg je dat makkelijker rond. De oudere garde, zoals Stan Wawrinka, Andy Murray en Roger Federer, speelden met zwaardere rackets. Dan moet je denken aan 40, 50 gram verschil. Sinner, nu de nummer 1 van de wereld, speelt met een racket van 303 gram.”

Spelers als kenners van hun materiaal

Van Max Verstappen is bekend dat hij precies weet wat er onder de motorkap van een Formule 1-auto nodig is. Zijn tennissers ook zulke kenners van hun materiaal?

Musters: “Lang niet altijd. Tsitsipas kwam deze week rackets brengen en daar zat een racket bij dat een frame had met minder snaren dan de andere rackets. Daar heeft hij ook mee gespeeld, maar had hij geen idee van. Daar moesten wij hem op wijzen.”

“In het begin van een carrière bespannen spelers vaak zelf nog hun rackets, want het kost nogal wat centjes. Maar de spelers die hier in Ahoy rondhuppelen doen dat niet meer.”

Zijn er nog extreme wensen van bepaalde spelers? Musters: “Niet hier nee, maar er zijn wel andere voorbeelden. De gemiddelde spanning op de snaren is 23 kilo, Adrian Mannarino speelt met 9,2 en damesdubbelspelspeelster Ulrikke Eikeri met 40 kilogram. Dat laatste is het maximale dat onze machine kan trekken.”

Het racket van Alcaraz of Tsitsipas in je handen hebben, dat kan voor veel tennisfans een heilig iets zijn. Voor Musters niet. “Nee, een racket is een racket. Ik bespan net zo makkelijk voor een recreant. In het begin kan het nog spannend zijn, maar na twaalf jaar op de ATP Tour niet meer.”

Plaats een reactie