Na haar terugkeer na de zwangerschap heeft toptennisster Naomi Osaka moeite met haar lichaam.
De voormalig nummer één van de wereld keerde in januari terug op het tennisveld, een half jaar na de geboorte van haar dochter Shai. Sindsdien heeft de viervoudig grandslamwinnares moeite met haar vorm en is ze op geen enkel toernooi verder gekomen dan de kwartfinales.
“Mijn grootste probleem op dit moment is niet dat ik verlies. Mijn grootste probleem is dat ik niet het gevoel heb alsof ik in mijn eigen lichaam zit”, schreef de 26-jarige Osaka gisteren op Instagram.
“Het is een vreemd gevoel, ballen missen die ik niet mag missen, ballen zachter slaan dan anders. Ik probeer mezelf gerust te stellen: geen zorgen, je bent goed bezig. Maar mentaal is het uitputtend. Diep van binnen schreeuwt een stem: wat gebeurt er in hemelsnaam?!”
Osaka werd maandag in de tweede kwalificatieronde voor de Cincinnati Open verslagen door de Amerikaanse Ashlyn Krueger.
Na zwangerschap: postpartum
“Begrijp me niet verkeerd, ik heb dit jaar echt wel wedstrijden gespeeld waarin ik het gevoel had dat ik mezelf was. En ik weet dat dit moment waarschijnlijk van korte duur is en samenhangt met allerlei overgangen (gravel, gras, hardcourt). Toch is het enige gevoel waarmee ik dit nu kan vergelijken postpartum”, schrijft ze.
Postpartum betekent ‘de gesteldheid van de moeder na de bevalling’. “Dat maakt mij bang, want ik tennis al sinds mijn derde. Het racket moet voelen als een verlengstuk van mijn hand.”
In december 2023 vertelde Osaka in Australië uit te kijken naar haar rentree:
Gynaecoloog Emma Paternotte van Netwerk Sport&Gyn kan niet zeggen wat Osaka precies bedoelt met ‘postpartum’. “Het kan twee dingen betekenen: dat ze de oorzaak legt bij postpartum of dat ze bedoelt ‘ik voel me net zoals na de bevalling’.”
Paternotte, die samenwerkt met NOC*NSF en topsporters begeleidt, ziet wel dat er zaken van invloed kunnen zijn op de fysieke en mentale gesteldheid na de geboorte van een kind.
“Het hebben van een kind heeft heel veel invloed. Misschien heb je meer dingen om je zorgen om te maken, of meer slapeloze of onderbroken nachten. Al hangt het er ook vanaf hoe je het thuis hebt geregeld.” Ook het geven van borstvoeding kan van invloed zijn op je prestaties, want “je levert calorieën en energie in.”
Topsportmoeders en gebrek aan kennis
Paternotte zou Osaka het liefst zelf spreken, ook omdat er een groot gebrek aan kennis is. “Er zijn zo weinig data over zwangerschap in de topsport, omdat terugkeren in topsport na je bevalling tot voor kort niet voorkwam.”
Osaka zakte in 2021 en 2022 door mentale problemen op de wereldranglijst. Ze vertelde daar onder meer uitgebreid over in een Netflix-documentaire. In 2023 kwam ze niet in actie vanwege de geboorte van haar dochter.
Ondanks dat ze er dit jaar niet in slaagde de derde ronde van een grand slam te bereiken, heeft Osaka laten zien dat ze nog steeds kan concurreren met de beste spelers. Zo maakte ze het de huidige nummer één van de wereld, Iga Swiatek, in de tweede ronde op Roland Garros in mei flink lastig.
‘Gloednieuw’
Osaka begrijpt niet waarom alles weer zo nieuw aanvoelt. “Dit zou voor mij net zo simpel moeten zijn als ademhalen, maar dat is het niet”, voegt ze eraan toe.
Later deze maand zal Osaka deelnemen aan de US Open, waar ze al twee keer eerder kampioen werd.
Onder haar post reageert de Franse tennisster Caroline Garcia, de nummer 64 van de wereld, met bewondering: “Je bent een kampioen en dat zal je altijd blijven, Naomi.”