Titelverdedigster Vondrousová verrassend uitgeschakeld op Wimbledon, Swiatek wint wel

Het vrouwentoernooi op Wimbledon is op de tweede dag al zijn titelverdedigster kwijtgeraakt: de als zesde geplaatste Markéta Vondrousová kon het op het Londense gras in de eerste ronde niet bolwerken tegen de verrassende Spaanse Jessica Bouzas Maneiro, de nummer 83 van de wereld: 4-6, 2-6.

Het is pas de tweede keer in de open era dat de kampioene van een jaar eerder op Wimbledon al meteen onderuit gaat. In 1994 boog Steffi Graf in de eerste ronde voor Lori McNeil. Vondrousová had vorig jaar al een primeur te pakken door als eerste ongeplaatste speelster de titel te veroveren.

Iga Swiatek, de nummer één van de wereld, en Jelena Rybakina, de winnares van het grastoernooi in 2022, hebben zich wel geplaatst voor de tweede ronde.

Eerste grandslamzege voor Bouzas

Voor de 21-jarige Bouzas was het haar eerste overwinning op een grandslamtoernooi in drie pogingen. De Spaanse, die dit jaar slechts één WTA-wedstrijd had gewonnen, speelde uitstekend en profiteerde optimaal van alle fouten van de vier jaar oudere Vondrousová, die gehinderd werd door een heupblessure in haar voorbereiding op het grandslamtoernooi.

“Dit is de belangrijkste dag van mijn leven. Ik ben zo blij”, lachte Bouzas, die gedurende de wedstrijd geen spoortje van nervositeit liet zien en vooral indruk maakte met haar backhand.

Rybakina wint wel

Rybakina slaagde er wel zonder veel problemen in om de eerste horde te nemen. De winnares van het grastoernooi in 2022 versloeg de Roemeense qualifier Gabriela Ruse (WTA-152) in twee sets: 6-3, 6-1.

De 25-jarige Rybakina had een moeizame start. De Kazachse nummer vier van de wereld verloor meteen haar servicegame en slaagde er ondanks vier dubbele fouten van de één jaar oudere Ruse niet in om dat meteen recht te zetten. Ze slaagde er echter wel in om op 2-3 terug te breken en stoomde daarna door naar setwinst.

Ze zette haar reeks gewonnen games voort in de tweede set en won er negen op rij, voordat Ruse iets terug kon doen. Het hielp de Roemeense echter niet veel tegen de sterk serverende Rybakina.

Eerste graswedstrijd voor Swiatek

Swiatek heeft zich ook geplaatst voor de tweede ronde. De nummer één van de wereld won met 6-3, 6-4 van de Amerikaanse Sofia Kenin. De 25-jarige Kenin is de voormalige nummer vier van de wereld, maar is inmiddels afgezakt naar de 49e plaats.

Swiatek had sinds haar titel op Roland Garros niet meer gespeeld en had dus nog geen enkele wedstrijd op gras gespeeld. De Poolse had het af en toe moeilijk tegen de winnares van de Australian Open 2020, maar stond er op de cruciale momenten.

Vijfvoudig grandslamwinnares Swiatek gaf in de eerste set een vroege break weg, maar brak meteen terug. In de tweede set brak ze Kenin op 3-3, redde ze een breekpunt op 4-3 en sloot ze de wedstrijd af met een love game.

Snelle wedstrijden

Jessica Pegula bereikte in een mum van tijd de tweede ronde in Londen. De Amerikaanse (WTA-5) versloeg haar landgenote Ashlyn Krueger (WTA-75) met 6-2, 6-0 in 49 minuten.

Ons Jabeur, de nummer tien van de wereld, veroverde ook binnen een uur een plek in de tweede ronde. De Tunesische, verliezend finaliste in 2022 en 2023, versloeg debutante Moyuka Uchijima (WTA-68) met 6-3, 6-1.

Plaats een reactie