Nederlandse tennissers Van de Zandschulp en Griekspoor overtuigen in tweede ronde Wimbledon

Het Nederlandse tennis heeft een succesvolle dag achter de rug. Zowel Botic van de Zandschulp als Tallon Griekspoor hebben de tweede ronde op Wimbledon bereikt.

Van de Zandschulp, die al een tijdje wachtte op een overwinning op een grandslamtoernooi en is gezakt naar de 97e plaats op de wereldranglijst, versloeg de linkshandige Brit Liam Broady (ATP-156) met 6-2, 4-6, 6-3 en 6-2.

Griekspoor was in drie sets klaar met ‘lucky loser’ Daniel Elahi Galan, de nummer 103 van de wereld, met 7-6 (3), 6-3 en 6-4.

Terugkeer na moeilijke periode

Van de Zandschulp was niet tevreden met zijn recente prestaties en gaf na een eersterondeverlies op Roland Garros tegen Fabio Fognini aan dat hij zelfs overwoog om te stoppen met tennis. Daarnaast had hij de afgelopen weken last van knieklachten waardoor hij niet kon spelen.

De laatste overwinning van Van de Zandschulp op een grandslamtoernooi dateerde van augustus 2023, toen Jordan Thompson op de US Open moest opgeven tegen de Nederlander. Nu was Van de Zandschulp overtuigend, zowel mentaal als qua spel liep het goed voor de man uit Veenendaal.

Van de Zandschulp won de eerste set relatief eenvoudig met 6-2. In de tweede set moest Van de Zanschulp bij 4-4 een break toestaan. Ondanks twee breakpoints in de game daarna verloor hij de tweede set.

Bij 3-2 in de derde set miste Van de Zandschulp maar liefst negen breakpoints. Maar in de volgende servicegame van Broady pakte hij alsnog de break, om vervolgens uit te lopen naar 6-3.

Humbert in volgende ronde

In de tweede ronde speelt Van de Zandschulp tegen een andere linkshandige speler, de Fransman Ugo Humbert, de nummer 16 van de ATP-ranglijst.

Griekspoor, de nummer 27 van de wereld, zou eigenlijk spelen tegen Pablo Carreño Busta, maar die trok zich terug, waarna de Colombiaan Galan werd opgetrommeld.

Griekspoor moest al vroeg in de wedstrijd aan zijn rug behandeld worden. Bij een 3-2 achterstand kwam de fysiotherapeut de baan op. Uiteindelijk wist hij de set wel naar zich toe te trekken via een tiebreak. Meteen daarna moest de Amsterdammer weer behandeld worden.

Overtuigende prestatie

De tweede set ging uiteindelijk vrij eenvoudig naar Griekspoor, mede doordat Galan een aantal mooie kansen liet liggen om terug te komen in de set.

Griekspoor liet zich daarna opnieuw kort behandelen, om vervolgens goed te starten aan set drie. Die ging lange tijd gelijk op, maar bij 4-4 knokte Griekspoor zich naar drie breakpunten, waarvan hij de laatste benutte en zo kon gaan serveren voor de wedstrijd.

“Bij het inspelen schoot het in mijn rug. Ik had al wat last van mijn rug en bij de eerste service die ik sloeg schoot het erin. Dus dat was moeizaam”, zei Griekspoor na het bereiken van de tweede ronde.

“Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit met zoveel pijn een wedstrijd gespeeld. Ik heb geen idee hoe ik deze wedstrijd in drie sets heb kunnen winnen. Ik denk eerder dat mijn tegenstander zich moet afvragen hoe hij in drie sets heeft kunnen verliezen. Het was geen gemakkelijke dag.”

Vertrek van trainer

Griekspoor zag tijdens zijn wedstrijd op Wimbledon opnieuw zijn Belgische coach Kristof Vliegen vertrekken. Ook vorig jaar besloot Vliegen de baan waarop Griekspoor speelde te verlaten, toen op Roland Garros.

“Ik heb Kristof nog niet gezien. Hij vertrok bij 5-4 in de eerste set. Er was een discussie tussen ons over mijn rug en toen stond hij op en ging weg”, zei Griekspoor tijdens het perspraatje na zijn overwinning.

Plaats een reactie