Andreescu wint titanenstrijd met Osaka in Rosmalen

Bianca Andreescu bereikt halve finales Libéma Open

Bianca Andreescu heeft op het tennistoernooi Libéma Open in Rosmalen de halve finales bereikt. De Canadese was in een spannende wedstrijd met 6-4, 3-6, 7-6 (3) Naomi Osaka de baas.

Het publiek in Rosmalen werd lang op de proef gesteld, maar wie de regenbuien had getrotseerd kreeg waar voor het geld. De Canadese Bianca Andreescu (winnares van de US Open in 2019) en Naomi Osaka (tweevoudig winnares van de US Open en de Australian Open) trakteerden de bezoekers op een geweldig duel.

De enige eerdere ontmoeting was in 2019 en werd nipt gewonnen door de Japanse, maar toen was zij de nummer vier van de wereld en haar tegenstander (die net de US Open had gewonnen) de nummer zes.

Voormalig nummer één Osaka (tegenwoordig 125ste van de wereld) zakte weg door blessures en zwangerschapsverlof. Andreescu kreeg te maken met een flinke vormdip na zware knieblessures en staat tegenwoordig 228ste op de WTA-ranglijst.

Maar beide vrouwen zijn op de weg terug, zo bleek in de enerverende wedstrijd. Na een regenonderbreking van ruim twee uur won Andreescu overtuigend de eerste set, maar ze werd in de tweede set soms overtroffen door Osaka.

In de derde set kwam Osaka terug van een 5-2 achterstand, maar in de tiebreak gaf ze de wedstrijd met vijf onnodige fouten op rij alsnog uit handen.

“Zij heeft zo’n geweldige service”, toonde Andreescu respect voor haar tegenstander na afloop bij Ziggo Sport. “Mijn doel was om de bal in het spel te houden en mijn kansen te grijpen.”

Opvallend was dat de Canadese bij elke kantwissel zorgvuldig het gras van haar zolen verwijderde. Glijpartijen op het vochtige gras kunnen immers grote gevolgen hebben, zeker voor een speelster met een geschiedenis van knieproblemen.

“Ik wil respect hebben voor het gras”, verklaarde Andreescu. “Het was soms erg glad. Maar ik kan gaan klagen over het gras, maar dat kan de hele wedstrijd veranderen. Ik moet gewoon vertrouwen hebben in mijn lichaam.”

Eerder op de dag – voor de grote regenbuien – plaatsten Dalma Galfi en Ljoedmila Samsonova zich al voor de halve finales. De Hongaarse qualifier Galfi, die in de eerste ronde Arantxa Rus versloeg, was met 7-5 en 6-3 te sterk voor Aleksandra Krunic uit Servië.

Krunic, die door blessures is afgezakt naar de 400e plaats op de wereldranglijst, zorgde in de tweede ronde nog voor een verrassing door de nummer vijf van de wereld Jessica Pegula uit te schakelen. In de halve finales neemt Galfi het op tegen Andreescu.

De Russische Samsonova won met 6-4, 7-5 van de Belgische Greet Minnen. Haar tegenstander in de halve finales komt uit het duel tussen de Amerikaanse Robin Montgomery en de winnares van de afgelopen twee edities in Rosmalen, Jekaterina Alexandrova.

Plaats een reactie