Griekspoor en Brouwer plaatsen zich voor kwartfinales in Rosmalen

Titelverdediger Tallon Griekspoor en Gijs Brouwer hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van het grastennistoernooi in Rosmalen. Griekspoor versloeg Mackenzie McDonald met 6-3, 7-6 (5) en Brouwer verraste oud-winnaar Adrian Mannarino met 6-3, 6-3.

In de kwartfinale zal Griekspoor het opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Australiër Aleksandar Vukic en de Rus Karen Chatsjanov. Brouwer zal de Fransman Ugo Humbert treffen.

Het hoogtepunt van Griekspoors wedstrijd was de tiebreak in de tweede set, waarin hij een 5-1 achterstand tegen McDonald wist om te draaien en met 7-5 won.

“Dat waren misschien wel de beste zes punten van de wedstrijd. Het kwam op het juiste moment”, zei Griekspoor na afloop.

Waar Griekspoor gisteren nog drie sets nodig had tegen Miomir Kecmanovic, was hij nu veel sneller klaar. Vooral in het begin van de wedstrijd liet de nummer 23 van de wereld overtuigend spel zien.

Sterk serverend

Zelfs toen de scheidsrechter een bal in gaf die uit was, herpakte Griekspoor zich. Hij was erg sterk in zijn eigen servicegames, terwijl McDonald daar juist moeite mee had.

In de tweede set ging het wat minder soepel, maar Griekspoor leek deze ook te winnen. Op 4-3 verspeelde hij echter een break voorsprong, waardoor er een tiebreak nodig was.

In de tiebreak liet de beste Nederlandse tennisser twee kanten van zichzelf zien. In eerste instantie leek Griekspoor de set te verliezen na een 5-1 achterstand, maar hij vocht terug en trok de set alsnog naar zich toe met 7-5 in de tiebreak.

Hierdoor heeft Griekspoor nog steeds kans om zijn titel in Rosmalen te verdedigen. Hij is vastberaden om dit te bereiken. “Misschien leg ik te veel druk op mezelf. Het gaat eigenlijk niet zo slecht als ik denk. Ik denk dat ik op hetzelfde niveau speel als vorig jaar en mentaal en fysiek zelfs beter ben dan vorig jaar.”

Brouwer ook naar de kwartfinales

Brouwer plaatste zich eerder op de dag ook al voor de kwartfinales. De nummer 232 van de wereld boekte een knappe overwinning op de Franse oud-winnaar Mannarino.

Mannarino, de nummer 21 van de wereld en winnaar van het toernooi in 2019, wilde revanche na een grote nederlaag tegen Brouwer op de US Open van 2019, maar had weinig in te brengen. Brouwer nam het initiatief en brak Mannarino in de eerste set bij 3-2.

De 28-jarige Brouwer rook de overwinning na twee breaks in de tweede set, maar kreeg het wat moeilijker. Hij kreeg twee matchpoints, maar wist deze niet te benutten en Mannarino brak terug. “Dan worden je benen zwaarder, je arm wordt zwaarder en helaas verloor ik die game nog”, zei Brouwer na afloop.

Op zijn derde matchpoint was het uiteindelijk raak.

Het gras in Rosmalen bevalt Brouwer goed. “Hij (Mannarino) is een specialist op gras, maar ik denk dat ik mezelf ook wel een grasexpert mag noemen. Het is een van mijn favoriete ondergronden en het past goed bij mijn speelstijl.”

Challengers

Brouwer speelt voornamelijk challengertoernooien, maar heeft zich al voor de vierde keer geplaatst voor de kwartfinales van een ATP-toernooi. “Ik haal bijna alleen maar punten op de ATP-toernooien”, lachte Brouwer. “Ik heb nog nooit een challenger gewonnen. Dat zou ik graag een keer willen doen.”

Plaats een reactie