Griekspoor en Bouwer bereiken volgende ronde in Rosmalen

Tallon Griekspoor heeft zich met moeite geplaatst voor de volgende ronde van het grastoernooi in Rosmalen. De nummer 23 van de wereld wist in drie spannende sets te winnen van de Serviër Miomir Kecmanovic: 6-7, 7-6, 7-6.

Daarmee is Griekspoor de tweede van de vier Nederlandse tennissers die de volgende ronde heeft bereikt. Eerder op de dag wist Gijs Brouwer al te winnen. Hij versloeg de Tsjech Jakub Mensik in drie sets (6-1, 3-6, 6-3).

Helaas hebben Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven de eerste ronde niet overleefd. Van de Zandschulp verloor in drie sets (4-6, 6-4, 2-6) van de Amerikaan Mackenzie McDonald. Van Rijthoven werd in twee sets verslagen door de Belg Zizou Bergs: 4-6, 3-6.

Voor Van de Zandschulp was dit zijn eerste wedstrijd sinds hij op Roland Garros openhartig sprak over zijn mentale problemen op de tennisbaan. Van Rijthoven maakte zijn rentree na anderhalf jaar blessureleed.

Griekspoor wint na drie tiebreaks

De overwinning van Griekspoor kwam niet gemakkelijk tot stand. De titelverdediger verloor de eerste set in een tiebreak (7-3) tegen de nummer 53 van de wereldranglijst. In de tweede set kwam Griekspoor bij 3-3 met 40-0 achter op zijn eigen service, maar wist dit toch om te draaien en de set te winnen in een tiebreak (9-7), nadat hij eerst vijf setpoints had verspeeld.

In de derde set verloor Griekspoor meteen zijn service, waardoor hij met 2-0 achter kwam te staan. Hij wist echter terug te breken in de vijfde game en de stand gelijk te trekken. De rest van de set verliep gelijkwaardig, waardoor er opnieuw een tiebreak aan te pas moest komen. Griekspoor pakte meteen een voorsprong van 6-2 nadat Kecmanovic met een dubbele fout begon. Bij het tweede matchpoint was de overwinning voor Griekspoor, die na afloop het slechte weer bedankte: “Vooral die tweede regenpauze heeft me gered.”

Brouwer wint na overwerk

Ook Brouwer had drie sets nodig om te winnen, hoewel het daar in eerste instantie niet op leek. De nummer 232 van de wereldranglijst won de eerste set tegen de 18-jarige Mensik (ATP-79) in slechts een half uur, maar moest in de tweede set een vroege break incasseren en hard werken voor de overwinning.

Brouwer leverde meteen zijn service in aan het begin van de derde set. De Tsjech maakte echter fouten en verloor twee keer op rij zijn servicegame, waardoor Brouwer de partij kon winnen. Hij zal in de volgende ronde spelen tegen de Fransman Adrian Mannarino, de nummer 21 van de wereld en winnaar van het toernooi in 2019.

Even hoop voor Van de Zandschulp

Van de Zandschulp, die met zijn 99e plaats net in de top 100 van de wereld staat, wist halverwege de eerste set een break tegen McDonald (ATP-74) ongedaan te maken. Maar op 4-5 maakte hij opnieuw een fout en verloor hij de set door een dubbele fout.

Na het winnen van de tweede set met 6-4 was er even hoop. Maar in de derde set zorgden kleine foutjes, een dubbele fout op een ongelegen moment en een te scherp geslagen volley ervoor dat Van de Zandschulp zijn eerste twee servicegames verloor. McDonald greep zijn kans en gaf de voorsprong niet meer uit handen. De Amerikaan zal in de volgende ronde tegen Griekspoor spelen.

De dag werd afgesloten door Van Rijthoven, die zijn eerder afgebroken wedstrijd tegen de Belg Zizou Bergs moest afmaken. Van Rijthoven, die vijftien maanden niet heeft kunnen tennissen vanwege een elleboogblessure, moest de tweede set winnen, aangezien de eerste set een dag eerder met 6-4 naar Bergs was gegaan. Ondanks zijn dappere verzet kon Van Rijthoven niet voorkomen dat zijn Belgische tegenstander de set met 5-3 won en daarmee ook de wedstrijd.

Plaats een reactie