Regenachtige start van tennistoernooi Rosmalen: spelers moeten wachten op beter weer

De openingsdag van het tennistoernooi in Rosmalen is grotendeels in het water gevallen. Door aanhoudende regenval konden de wedstrijden maandag maar kort gespeeld worden.

Na uren van uitstel begonnen de eerste wedstrijden omstreeks 15.30 uur op het Autotron. Echter, rond 19.00 uur begon het opnieuw te regenen en werden de partijen stilgelegd.

De Nederlandse spelers Tim van Rijthoven en Suzan Lamens konden hun wedstrijden niet afmaken en zullen dinsdag terugkomen om het restant te spelen.

Onaangenaam weer

Ondanks dat de meteorologische zomer op 1 juni begon, waren de omstandigheden op het Autotron erg guur. Met een temperatuur van ongeveer 11 graden verschenen veel tennissers begrijpelijkerwijs met lange mouwen of een legging op de baan.

Door het vochtige weer en de stevige wind was het voor de spelers moeilijk om fatsoenlijk te tennissen en werden veel tactieken verstoord.

Regen en Rosmalen zijn geen ongewone combinatie. Het toernooi heeft vaker last gehad van slecht weer.

Zo werd de finale van de editie in 2016 zelfs op maandag afgemaakt vanwege de regen. Nicolas Mahut won destijds van Gilles Muller. Dit was echter een uitzondering.

In de 32-jarige geschiedenis van het toernooi is het evenement vrijwel altijd op tijd afgerond, zij het soms op het nippertje. In 2023 won Tallon Griekspoor bijvoorbeeld rond 20.30 uur zijn titel in Rosmalen, ondanks vertraging door regenval.

Volgens toernooidirecteur Marcel Hunze blijven de aantallen verregende dagen echter binnen de perken. “Over het algemeen hebben we per editie één dag, maximaal twee dagen waarop het qua weer tegenvalt”, vertelt hij.

Hunze geeft toe dat er in het verleden serieus is nagedacht over de mogelijkheid van een overdekte baan in Rosmalen, zoals bij de vier grandslamtoernooien.

Dak op centre court

Een dak zou commercieel interessant zijn voor het toernooi, omdat het publiek en televisiepartijen dan elke dag verzekerd zijn van wedstrijden. Bovendien zouden de omstandigheden voor de spelers dan beter zijn.

Volgens Hunze brengt dit idee echter veel financiële consequenties met zich mee. “Je zou dan een permanent stadion moeten bouwen. Dat zou dan op meerdere momenten in het jaar een functie moeten hebben”, zegt de directeur.

Hij wijst naar het grastoernooi in Halle, waar bijvoorbeeld ook concerten worden georganiseerd op andere momenten in het jaar.

“We hebben zeker gekeken naar de mogelijkheid van een dak, maar als je ziet hoeveel tientallen miljoenen aan investeringen hiermee gemoeid zijn, dan is het aantal momenten in Rosmalen te weinig om hier ook andere evenementen te organiseren”, aldus Hunze.

Tijdelijke overkapping

Hunze zegt dat er in het verleden ook is nagedacht over de mogelijkheid van een tijdelijke overkapping op het centre court. “Niets is onmogelijk, maar het zou wel veel ruimte in beslag nemen”, zegt hij. Het huidige centre court in Rosmalen is nu omgeven met winkels en andere promotionele activiteiten.

“Bovendien kun je zo’n constructie niet snel weghalen bij goed weer”, voegt Hunze toe. “We hebben dus zeker over dit onderwerp nagedacht, maar nog geen briljante oplossing gevonden.”

Of er nu wel of geen dak komt, het tennistoernooi van Rosmalen gaat dinsdag verder. Er is opnieuw kans op regen, maar de voorspellingen zijn gunstiger dan maandag.

Naast Van Rijthoven zullen onder andere Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp, Arantxa Rus en Naomi Osaka – als het weer meewerkt – in actie komen.

Plaats een reactie