Rolstoeltennisster Diede De Groot wint 22ste grandslamtitel op Roland Garros na zware finale

Diede De Groot heeft op Roland Garros haar 22ste grandslamtitel veroverd. De finale in Parijs was een moeilijke strijd, maar uiteindelijk wist De Groot de Chinese Zhenzhen Zhu te verslaan met 4-6, 6-2, 6-3.

Voor de 27-jarige De Groot is dit haar vijftiende opeenvolgende grandslamtitel en haar 22ste in totaal. Hiermee verbreekt ze het record dat ze deelde met Esther Vergeer.

‘Vergelijking met Vergeer niet mogelijk’

De Groot is trots op haar prestatie, maar erkent ook de verschillende omstandigheden waarin Vergeer speelde. Ze benadrukt dat Vergeer destijds geen singlewedstrijden kon spelen op Wimbledon en dat veel grandslams destijds nog geen officiële status hadden. Daarnaast verloor Vergeer 470 wedstrijden op rij, wat haar prestatie ongeëvenaard maakt. De Groot concludeert dat de vergelijking dus niet echt opgaat.

De Groot was lange tijd onverslaanbaar in het rolstoeltennis, maar vorige maand leed ze haar eerste nederlaag in 145 wedstrijden tegen Li Xiaohui in Antalya. In de eerste ronde van Roland Garros nam De Groot revanche door Li Xiaohui te verslaan.

In de finale van Roland Garros had De Groot nog steeds last van de nederlaag tegen Li Xiaohui. Het was een moeizame wedstrijd, waarin De Groot slordig speelde op haar eigen service. Vooral haar servicegame bij een 4-5 stand in de eerste set was exemplarisch, met drie dubbele fouten. Zhu won de eerste set.

De slordigheden bleven ook in de tweede set aanwezig, maar De Groot wist zich te herpakken en won overtuigend met 6-2. In de derde set gaf De Groot twee keer een break voorsprong weg, maar ze wist uiteindelijk toch te winnen met 6-3.

Zhu vocht tot het einde, maar De Groot was uiteindelijk de sterkste. Ze kreeg twee kansen om het toernooi te winnen op de service van Zhu en benutte de eerste kans.

Na afloop prees De Groot haar tegenstandster. Ze complimenteerde Zhu met haar goede spel en benadrukte dat het haar eerste finale was, waar ze trots op kon zijn.

Met haar overwinning op Roland Garros heeft De Groot het toernooi nu vier keer op rij gewonnen. Ze heeft nu vijf titels in Frankrijk, één meer dan Yui Kamiji uit Japan. Vergeer heeft het toernooi nog één keer vaker gewonnen dan De Groot.

Ook succes in dubbelspel

Naast haar overwinning in het enkelspel was De Groot ook succesvol in het dubbelspel. Samen met Aniek van Koot versloeg ze Kgothatso Montjane uit Zuid-Afrika en Yui Kamiji uit Japan in de finale. Het was een spannende wedstrijd die eindigde in een tiebreak in zowel de eerste als de tweede set. Uiteindelijk moest er een supertiebreak aan te pas komen: 7-6, 6-7 en 10-4.

Naast De Groot stond ook Sam Schröder in de rolstoelfinale op Roland Garros. In de quadsfinale, waarin spelers met een beperking aan één of beide armen tennissen, was hij dicht bij de titel. Helaas wist de Israeliër Guy Sasson in de derde set een achterstand om te buigen en won met 2-6, 6-3 en 7-6 (7).

Verlies voor Schröder

Schröder had een voorsprong van 5-3 in de derde set en kreeg zelfs twee matchpunten, maar slaagde er niet in om de titel te winnen. Sasson vocht terug en won uiteindelijk in de beslissende tiebreak.

Ondanks zijn verlies in de finale, pakt Schröder wel de eerste plaats op de wereldranglijst. Dit komt door zijn goede prestaties en de vroege uitschakeling van Niels Vink.

Wel succes in dubbelspel

Schröder behaalde later op de dag wel succes in het dubbelspel. Samen met Niels Vink versloeg hij Andy Lapthorne uit Groot-Brittannië en Sasson in twee sets: 7-6 (9) en 6-1.

Plaats een reactie