Swiatek verslaat Gauff en bereikt Roland Garros-finale, verrassing Paolini ook finalist

Iga Swiatek heeft opnieuw de finale bereikt op Roland Garros, voor de vierde keer in zes optredens. De Poolse nummer één van de wereld en drievoudig winnares in Parijs versloeg de Amerikaanse Coco Gauff met 6-2, 6-4.

In de finale staat Swiatek tegenover Jasmine Paolini, de als twaalfde geplaatste Italiaanse. Paolini behaalde een opvallend gemakkelijke overwinning in de andere halve finale, met 6-3, 6-1 tegen de 17-jarige Russin Mirra Andrejeva.

Onevenwichtige onderlinge duels

De onderlinge duels tussen Swiatek en Gauff waren niet hoopgevend voor de Amerikaanse: Swiatek won tien van de elf ontmoetingen in twee sets, inclusief de twee wedstrijden in Parijs, waaronder de finale in 2022.

Gauff’s enige overwinning was op het hardcourt van Cincinnati in augustus vorig jaar. Ook in de openingsfase van de wedstrijd had de 20-jarige Amerikaanse weinig geluk. Swiatek brak haar al in de eerste game en won de eerste set soepel na een tweede break.

Titelverdediger Swiatek domineerde de wedstrijd ook daarna. Met haar aanvallende spel, zelfs tijdens de returngames, dwong ze Gauff achteruit en slaagde de Amerikaanse er zelden in om onder de druk uit te komen.

Verdedigende vaardigheden

Ondanks dat Gauff met 3-1 voor kwam te staan, was dit niet alleen te danken aan haar verdedigende vaardigheden, maar ook aan enkele ballen op de lijn. Swiatek liet zich hierdoor niet van de wijs brengen, brak meteen terug en ging door met haar dominante spel.

Ze miste nog twee matchpoints op de service van Gauff, maar sloeg uiteindelijk toe. Vorig jaar versloeg Swiatek Gauff in de kwartfinales met 6-4, 6-2 en in 2022 won ze de finale met 6-1, 6-3.

Andrejeva, de jongste halvefinaliste op een grandslamtoernooi in deze eeuw, stond tegenover Paolini, wiens carrière dit jaar pas echt op gang kwam. Zo bereikte ze de vierde ronde op de Australian Open, terwijl ze op zestien grandslamtoernooien nooit verder was gekomen dan de tweede ronde.

Ze won ook het WTA 1000-toernooi in Dubai. Deze resultaten, samen met haar overtuigende overwinning op Jelena Rybakina in de kwartfinales in Parijs, gaven Paolini veel zelfvertrouwen en dat was te zien vanaf de eerste slagenwisseling.

Eerste finale op grandslamniveau

Hoewel beide speelsters voor het eerst in hun carrière in de finale van een grandslamtoernooi stonden, was Paolini duidelijk minder nerveus. Ze durfde meteen aan te vallen, terwijl Andrejeva vooral voorzichtig speelde.

De Russische tiener verloor haar tweede servicegame en liet in de volgende game drie breekkansen onbenut. Ook bij een 2-4 achterstand kon ze twee kansen niet benutten.

Andrejeva (WTA-38) maakte indruk met haar secure en scherpe backhands in eerdere wedstrijden, maar nu vielen vooral de backhandmissers op. De 28-jarige Paolini domineerde op alle fronten: ze toonde niet alleen meer lef, maar serveerde ook beter, bewoog sneller en was vastberadener.

Plaats een reactie