Sabalenka en Rybakina vroegtijdig uitgeschakeld op Roland Garros, Andrejeva en Paolini zorgen voor verrassingen

Aryna Sabalenka heeft op Roland Garros een onverwachte nederlaag geleden. De als tweede geplaatste Belarussin moest in de kwartfinales in drie sets buigen voor de pas 17-jarige Mirra Andrejeva (WTA-38), die in april jarig was geworden: 7-6 (5), 4-6, 4-6. Sabalenka had gedurende de hele wedstrijd last van maagproblemen.

Dit is de eerste keer dat tweevoudig grandslamwinnares Sabalenka niet verder komt dan de kwartfinales op een grandslamtoernooi. In haar vorige zes grandslamtoernooien bereikte ze minstens de halve finale. Vorig jaar behaalde ze haar beste resultaat in Parijs met een halvefinaleplaats.

Na een openingsservicebeurt van Sabalenka werden er vier breaks op rij geplaatst op het winderige Court Philippe-Chatrier, totdat Andrejeva deze reeks doorbrak. De jonge Russin brak Sabalenka nog twee keer, voordat Sabalenka medische hulp inriep vanwege haar maagproblemen. Na het innemen van maagtabletten hervatte ze de strijd.

Andrejeva, die vorig jaar haar debuut maakte op Roland Garros en toen de derde ronde bereikte, had geen medelijden met haar aangeslagen tegenstander en bracht de stand op 5-3 met haar service. Sabalenka vocht echter terug en dwong een tiebreak af.

Uiterlijk bedriegt

In de tiebreak liet Andrejeva Sabalenka veel lopen, maar Sabalenka wist toch een voorsprong van 6-4 te behalen en besliste de tiebreak met een dropshot, een slag die Andrejeva regelmatig gebruikte.

In haar eigen servicegame aan het begin van de tweede set leek het erop dat Sabalenka hersteld was. Maar schijn bedroog: hoewel ze Andrejeva nog een keer wist te breken, leverde ze zelf drie keer haar service in, waaronder op 4-5.

Dit is de eerste set die Sabalenka verliest op een grandslamtoernooi dit jaar. In januari prolongeerde ze haar titel op de Australian Open. Ze gaf echter niet op, hoewel het haar niet gemakkelijk afging. Het verloop van de wedstrijd was grillig.

Zo wist Sabalenka vanaf 0-30 in de vierde game plotseling acht punten op rij te scoren, maar daarna leverde ze toch weer haar service in.

Met durf

Op 4-5 redde ze een eerste matchpoint in haar eigen servicegame, maar op het tweede matchpoint was Andrejeva te sterk met een goed geplaatste lob. Na tweeënhalf uur worstelen kwam er een einde aan Sabalenka’s lijdensweg.

“Mijn coach en ik hadden een plan voor vandaag, maar ik herinnerde me niets. Ik probeerde gewoon te spelen zoals ik me voelde…”, zei Andrejeva lachend tijdens het interview op de baan na de wedstrijd.

“Ik vergat zelfs wat de score was. Ik probeerde me daar niet op te concentreren. Toen het mijn tweede matchpoint was, probeerde ik me voor te stellen dat ik een breakpoint moest redden. Ik probeerde met durf te spelen.”

Paolini verrast Rybakina

Andrejeva, de jongste halvefinaliste op een grandslam sinds Martina Hingis in 1997, speelt donderdag tegen Jasmine Paolini, die ook voor een verrassing zorgde op het Franse gravel. De Italiaanse, de nummer vijftien van de wereld en als twaalfde geplaatst in Parijs, versloeg Jelena Rybakina met 6-2, 4-6, 6-4. Rybakina staat elf plaatsen hoger op de wereldranglijst.

Paolini heeft tot dit seizoen vijftien grandslamtoernooien gespeeld, maar is nooit verder gekomen dan de tweede ronde. In januari bereikte ze al de achtste finales op de Australian Open, maar nu lijkt het gravel in Parijs haar nog beter te liggen.

“Een ongelooflijk gevoel”, zei Paolini breed lachend na haar overwinning op Court Philippe-Chatrier. “Het was een zware wedstrijd. Ik werd een beetje emotioneel tijdens de tweede set. Het is de eerste keer dat ik op deze prachtige baan mag spelen. Het is een eer. Ik ben erg blij dat ik hier win.”

Volharding

De 28-jarige Paolini speelde agressief, zocht regelmatig de aanval en profiteerde van de vele fouten van Rybakina. De in Moskou geboren Kazachse, die in 2022 Wimbledon won, maakte anderhalve set lang een uitgebluste indruk.

Rybakina wist echter twee keer een break achterstand weg te werken in de tweede en derde set. Een break op 4-4 in de derde set werd haar uiteindelijk fataal.

Plaats een reactie