Eenbenige Djokovic overwint lange lijdensweg en verslaat Cerundolo; Medvedev uitgeschakeld in Parijs

Met hinken, schreeuwen en een grimas van pijn heeft Novak Djokovic de kwartfinales op Roland Garros bereikt. De nummer één van de wereld uit Servië versloeg de Argentijn Francisco Cerundolo in vijf sets: 6-1, 5-7, 3-6, 7-5, 6-3.

Djokovic raakte vroeg in de tweede set geblesseerd aan zijn rechterbeen, in de buurt van de knie. Na een medische time-out kon hij verder, zij het met tegenzin.

De Serviër omarmde de lange lijdensweg die voor hem lag, vermoeid van de uitputtingsslag van zaterdagnacht toen zijn partij tot 03.07 duurde, en vocht zich terug vanuit een verloren positie.

Een geduchte tegenstander

Cerundolo, die onlangs nog Alexander Zverev versloeg op het gravel van Madrid en vaker een lastige tegenstander is voor topspelers, won de tweede set met 7-5. Nadat hij ook de derde set had gewonnen en een 2-1 voorsprong had, leek het erop dat Djokovic het op zou geven vanwege zijn blessure. Maar opgeven is niet iets wat Djokovic doet.

Na nog een kort bezoek van de dokter begon hij toch aan de vierde set. Djokovic klampte zich vast aan de Argentijn en bleef in de buurt. En toen kreeg Djokovic plotseling de overhand.

De Serviër sleepte de vierde set binnen, maar hoe hij dat voor elkaar kreeg is een raadsel. Cerundolo was slechts enkele punten verwijderd van de overwinning. Maar toen Djokovic de vierde set eenmaal had gewonnen en hem in de vijfde set direct brak, werd het ook voor Cerundolo duidelijk: het verslaan van de grote Djokovic is nooit vanzelfsprekend, zelfs niet als hij op één been loopt.

Gladde ondergrond

In de vierde game van de beslissende set leek het weer mis te gaan voor Djokovic. Hij gleed uit, bleef even liggen, maar stond weer op. Terwijl hij naar zijn bank liep om het gravel van zijn gehavende knie te poetsen, beklaagde hij zich bij de baansupervisors over de vermeende gladheid van het gravel.

Twijfels over zijn fysieke gesteldheid verdwenen even later, toen de 37-jarige Djokovic moeiteloos in een split gleed om een volley te maken in de belangrijke zevende game van de laatste set. Dit was het keerpunt in de wedstrijd en Djokovic won drie games op rij.

Het is zijn 370e overwinning op een grandslamtoernooi, één meer dan Roger Federer, en een overwinning om niet snel te vergeten.

In de kwartfinale speelt Djokovic tegen de als zevende geplaatste Noor Casper Ruud, die maandagavond in vier sets de Amerikaan Taylor Fritz versloeg: 7-6(8), 3-6, 6-4, 6-2.

De Minaur stuurt Medvedev naar huis

Alex de Minaur verraste door Daniil Medvedev uit te schakelen in de vierde ronde van Roland Garros. De Australische nummer elf versloeg de als vijfde geplaatste Rus in vier sets en bereikte zo de kwartfinales: 4-6, 6-2, 6-1, 6-3.

Daar zal De Minaur de winnaar treffen van de wedstrijd tussen Alexander Zverev en Holger Rune, die maandagavond het avondprogramma in Parijs vullen.

Pijn aan de voet

Het leek een moeilijke wedstrijd te worden voor De Minaur, want Medvedev was sterk in de eerste set (6-4). Maar halverwege de tweede set werd duidelijk dat Medvedev last had van zijn voet.

De Rus liet zijn rechtervoet insmeren met een geel goedje en de dokter tapete hem flink in. Het hielp allemaal niet, en zo werd hij uitgeschakeld.

Met tape om zijn voet kon Medvedev geen serieuze tegenstand meer bieden en De Minaur won eenvoudig drie sets op rij. Dit is de eerste keer dat De Minaur de kwartfinales van het Franse grandslamtoernooi heeft bereikt.

Plaats een reactie