Griekspoor valt net buiten de boot op Roland Garros na vijfsetter tegen Zverev

Tallon Griekspoor heeft in de derde ronde van Roland Garros verloren van Alexander Zverev. De Nederlandse nummer 26 van de wereld was dicht bij een verrassing, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Duitser, die een van de favorieten is voor de titel: 3-6, 6-4, 6-2, 4-6, 7-6 (3).

In de beslissende vijfde set wist Griekspoor twee breekpunten te verzamelen en kwam daarmee op een voorsprong van 4-1, maar Zverev vocht terug en sleepte er een tiebreak uit. Daarin was de Duitser oppermachtig.

De Duitse nummer vier van de wereld behoort tot de kanshebbers voor de overwinning in Parijs. Hij won het masterstoernooi in Rome en schakelde in de eerste ronde recordwinnaar Rafael Nadal uit. Van de vier eerdere ontmoetingen met Griekspoor had Zverev er drie gewonnen.

Al met al stond de Nederlander, die voor het eerst in zijn carrière de derde ronde van Roland Garros bereikte, voor een zware opgave.

Sterke start

Griekspoor begon sterk op Court Philippe-Chatrier, de belangrijkste baan van het Parijse grandslamtoernooi, hoewel hij in het begin even moest wennen. De 27-jarige Haarlemmer stond op zijn eigen service al snel met 15-40 achter, maar herstelde zich snel.

Hij wist de eerste game toch naar zich toe te trekken en brak meteen daarna de Duitser. Zijn tactiek – zoveel mogelijk door het midden spelen op de forehand van Zverev – leek te werken.

In de daaropvolgende games verraste Griekspoor zijn tegenstander meerdere keren met goed geplaatste dropshots. Met een breekpunt en een lovegame haalde hij de eerste set binnen met 6-3.

Aan het begin van de tweede set kreeg Griekspoor opnieuw een kans om te breken, maar Zverev wist deze knap weg te werken met zijn steeds beter wordende service. De Duitser, die verwikkeld is in een mishandelingszaak, zette door en brak Griekspoor voor het eerst met een lovegame: 6-4.

In de derde set kreeg Griekspoor meteen weer twee breekkansen, maar ook deze wist Zverev weg te werken. Daarna had de Nederlander opnieuw geen kans op zijn eigen service, die opnieuw met een lovegame naar de Duitser ging.

Na de derde set, die Zverev met 6-2 won, nam Griekspoor een medische time-out. Zijn fysiotherapeut legde een matje op het gravel neer om het linkerbovenbeen van de Nederlander te behandelen. “Mijn bovenbeen en heup hadden het zwaar. Typische klachten tijdens een grandslam, niets ernstigs”, verklaarde Griekspoor later.

Dit was niet de eerste blessure waar Griekspoor mee te maken kreeg op Roland Garros. In de wedstrijd tegen Zverev droeg hij opnieuw een sleeve om zijn rechterarm te bedekken. Vorige week liep hij een blessure aan zijn service-arm op, waardoor hij zijn eerste wedstrijden met pijnstillers moest spelen.

De wedstrijd leek in het voordeel van Zverev te vallen, totdat Griekspoor in de vierde set op 2-2 opnieuw een breekpunt afdwong en het initiatief terugpakte. Drie games later leek hij het weer uit handen te geven op zijn eigen service, maar hij herstelde een fout met vier overtuigende punten op rij en sleepte daarmee een vijfde en beslissende set binnen.

Dubbele break

In die set gaf Griekspoor meteen een mentale klap door Zverev opnieuw een breekpunt te bezorgen. Vier games later lukte het hem opnieuw, maar meteen daarna leverde de Haarlemmer zijn eigen service weer in, waardoor Zverev met een dubbele break terugkwam in de wedstrijd.

Het werd 6-6, waardoor een supertiebreak de beslissing moest brengen. Deze ging met 10-3 naar de Duitser.

Zverev speelt in de achtste finales tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Holger Rune en Jozef Kovalik.

‘Pijnlijk, maar trots’

“Ik moest aanpassingen doen, het werd te voorspelbaar wat ik deed”, analyseerde Griekspoor de laatste sets na afloop. “Mijn service liet me in de steek, ik moest meer vertrouwen op mijn tweede service. En natuurlijk was er ook wat spanning. Dat hoort bij deze locatie, deze baan, deze omgeving. En vervolgens speelt hij een geweldige tiebreak.”

“Ondanks dat het nu erg pijnlijk is, ben ik trots op wat ik heb laten zien”, aldus Griekspoor. “Ik denk dat ik tactisch een sterke wedstrijd heb gespeeld. Ik heb ruim vier uur gedaan wat ik moest doen.”

Griekspoor bereikte de derde ronde op Roland Garros door overwinningen op MacKenzie McDonald en Luciano Darderi. Hij was de laatste Nederlander die nog in actie was in Parijs: Jesper de Jong, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus werden eerder al uitgeschakeld.

Plaats een reactie