Van de Zandschulp blijft vechten in Parijs

Na zijn emotionele interview op Roland Garros, is Botic van de Zandschulp vandaag weer op de tennisbaan in Parijs te vinden. De 28-jarige tennisser, die eerder aangaf geen plezier meer te hebben in wedstrijden en te denken aan stoppen, speelde samen met Robin Haase.

“Ik ben hier nog steeds vanwege Robin. Als het aan mij lag, was ik al thuis geweest”, zei Van de Zandschulp. “Maar ik vind dat ik dat niet kan maken tegenover Robin.”

Hij besloot toch te spelen, omdat “het ook de carrière van Robin is”. Zonder Van de Zandschulp had de 37-jarige Haase, die alleen nog als dubbelspeler actief is, niet kunnen deelnemen aan het toernooi in Parijs. Het Nederlandse duo won gemakkelijk van het Franse duo Alexandre Müller en Luca Sanchez in de eerste ronde met 6-2, 6-4.

In de vier dagen na zijn uitschakeling in de eerste ronde van het enkelspel (tegen Fabio Fognini in drie sets), is er volgens Van de Zandschulp “niet veel veranderd”. “Natuurlijk heb ik erover nagedacht. Maar ik maak eerst de dubbel hier af en dan zien we verder.”

‘Bekend terrein’

Na Roland Garros begint de mentale zoektocht voor Van de Zandschulp. Het idee om te stoppen is serieus, bevestigde hij op vrijdag opnieuw. Hij weet nog niet hoe hij verder moet met zijn twijfels. “Het is niet de eerste keer dat ik hierover nadenk. Misschien zei ik het maandag in een opwelling, maar het is geen onbekend terrein voor mij.”

Hij beseft in ieder geval dat hij het probleem niet alleen kan oplossen. Ook zijn coach Peter Lucassen, die hoopt dat hij zijn pupil het plezier kan teruggeven, kan het niet alleen. Externe gespecialiseerde hulp is nodig.

“Op sommige gebieden heb je iemand anders nodig”, aldus Van de Zandschulp. “Ik denk dat dat zeker het geval is op dit gebied. Iemand met wie je kunt praten. Misschien een totaal onbekende, aan wie je echt kunt zeggen wat je denkt.”

Rustperiode?

Van de Zandschulp weet nog niet of hij snel aan een volgend toernooi zal deelnemen. Hij twijfelt of een rustperiode kan helpen. “Het is een bepaald gevoel dat ik tijdens wedstrijden heb”, benadrukte hij het kernprobleem: geen plezier meer hebben op de tennisbaan, wedstrijden zijn een lijdensweg geworden.

“Aan de andere kant denk ik dat de enige manier om dat te veranderen is door wedstrijden te spelen. De single die ik hier heb gespeeld (tegen Fognini) was de ergste wedstrijd die ik ooit heb gespeeld. Het maakt niet uit of ik win of verlies. Het gaat puur om hoe ik me voel op de baan, en dat moet veranderen bij mij.”

“Hoe ga ik dat vinden? Ik geniet wel van trainingen en alles eromheen. Dus misschien is de enige manier om dat te veranderen juist door wedstrijden te spelen.”

Maar één ding is zeker voor Van de Zandschulp: “Als mijn gevoel blijft zoals het was in de laatste wedstrijd, wordt het voor mij onmogelijk om te tennissen.”

Plaats een reactie