Unieke Titel: Zverev blijft tennissen ondanks lopende mishandelingszaak

De beslissing van Alexander Zverev om morgen de tennisbaan van Roland Garros te betreden voor zijn wedstrijd in de derde ronde tegen Tallon Griekspoor is niet vanzelfsprekend. De Duitse tennisser wordt beschuldigd van mishandeling door zijn ex-vriendin en vandaag begon zijn beroepszaak in Duitsland.

Zverev, een van de favorieten voor de titel in Parijs en de speler die maandag Rafael Nadal uitschakelde, was niet aanwezig in de rechtszaal in Berlijn.

De Duitse nummer vier van de wereld werd in oktober 2023 aangeklaagd door Brenda Patea. Volgens haar zou hij haar in 2020 tijdens een ruzie in het trappenhuis van een appartementencomplex in Berlijn tegen de muur hebben geduwd en met twee handen hebben gewurgd.

Patea, bekend van het tv-programma ‘Germany’s Next Top Model 2017′, deed aangifte, waarna een Duitse rechter Zverev een boete van 450.000 euro oplegde. Zverev ontkent de beschuldigingen en is in beroep gegaan.

‘Grenzeloos shoppen’ en ‘ruïneren’

Terwijl Zverev vanmiddag in Parijs aan het trainen was, ontkende zijn advocaat in een rechtszaal in Berlijn op de eerste dag van het proces alle aantijgingen. Uit foto’s, video’s en getuigenverklaringen over de dagen na de vermeende aanval zou blijken dat de tennisser onschuldig is.

Zverevs advocaat benadrukte ook dat Patea vooral geïnteresseerd was in een jetsetleven en zich bezighield met het vergroten van haar aantal volgers op Instagram, “grenzeloos shoppen” en hippe feestjes.

De advocaten van Patea wijzen op de langdurige fysieke klachten die zij aan het incident heeft overgehouden en beschuldigen het kamp-Zverev van opzettelijk “vermoeien, ruïneren, bedreigen en psychologisch onder druk zetten”.

Zverevs en Patea’s advocaten waren het aan het eind van de dag eens over het verzoek om de zaak voortaan achter gesloten deuren te laten plaatsvinden, ter bescherming van de privacy van Zverev en zijn dochter. De rechter zal hier maandag een beslissing over nemen.

Zverev, die samen met Patea een dochter heeft, was niet verplicht om aanwezig te zijn bij het hoger beroep. Daarom kan de Duitse tennisser morgen gewoon zijn wedstrijd tegen Griekspoor spelen in de derde ronde in Parijs.

Afgeleid? ‘Totaal niet’

In aanloop naar Roland Garros reageerde Zverev vorige week op de vraag of de rechtszaak hem afleidt van het tennis. Hij gaf aan dat dit totaal niet het geval is en dat hij vertrouwen heeft in het Duitse rechtssysteem. Hij gelooft dat de waarheid uiteindelijk aan het licht zal komen en dat hij het proces niet zal verliezen.

Eerder dit jaar hielden mannelijke tennissers zich opvallend stil over de beschuldigingen tegen Zverev. Iga Swiatek, de nummer één van de wereld bij de vrouwen, sprak echter wel haar mening uit. Ze vond het niet goed dat een speler die is aangeklaagd in zekere zin wordt gepromoot en uitte haar kritiek in januari tijdens de Australian Open.

Geen schorsing

De hogere tennisinstanties hebben ervoor gekozen om de situatie te laten zoals deze is. Volgens de gedragscode van de ATP kan een speler die wordt aangeklaagd voor het overtreden van de wet worden geschorst. De ATP heeft echter besloten om Zverev niet te schorsen.

Amélie Mauresmo, toernooidirecteur van Roland Garros, heeft aangegeven dat Zverev mag deelnemen aan het toernooi in Parijs en onschuldig wordt geacht zolang de rechtszaak nog niet is afgerond en er geen vonnis is geveld.

Het strafproces zal verspreid over tien zittingsdagen plaatsvinden in mei, juni en juli. Dit betekent dat de zaak ook nog loopt tijdens Wimbledon, dat van 1 juli tot 14 juli wordt gespeeld.

Beschuldigingen andere ex

Dit is niet de eerste keer dat Zverev wordt beschuldigd van huiselijk geweld. Een andere ex-vriendin, Olya Sharypova, beweerde in 2021 dat de tennisser haar meerdere keren gewelddadig heeft behandeld. Ze zei dat hij haar in het gezicht heeft geslagen en haar gezicht heeft bedekt met een kussen.

Er is geen politieonderzoek gestart naar aanleiding van deze beschuldigingen. De ATP concludeerde destijds na een eigen onderzoek dat er onvoldoende bewijs was om de aantijgingen te ondersteunen. Ondanks de publieke beschuldigingen van zijn ex-vriendinnen werd Zverev in januari van dit jaar door zijn collega-tennissers verkozen tot lid van de ATP-spelersraad.

Zaterdag zal Zverev Griekspoor ontmoeten, die niet verwacht dat de zaak invloed zal hebben op Zverev’s spel. Hij denkt dat Zverev stoïcijns en arrogant genoeg is om zich er niets van aan te trekken. Hij beschrijft Zverev als iemand met veel zelfvertrouwen en talent.

Plaats een reactie