Chauvinistische fans Roland Garros gaan steeds verder over de grenzen

Het Franse grandslamtoernooi Roland Garros staat bekend om zijn fanatieke publiek. Echter, de laatste jaren neemt de negatieve houding van de Franse fans toe.

Woensdagavond sprak de Poolse tennisster Iga Swiatek het publiek toe na haar wedstrijd tegen Naomi Osaka. Swiatek, drievoudig kampioene in Parijs, had last van luidruchtige toeschouwers en vroeg hen om tijdens de rally’s stil te zijn. Ze benadrukte dat het Franse publiek soms gemeen kan zijn tegen spelers die ze niet leuk vinden, maar dat ze nog steeds van hen houdt.

Onrustig publiek

Dit is niet het eerste incident waarbij het publiek van Roland Garros voor onrust zorgt. Ook de Belgische tennisser David Goffin kreeg te maken met vijandig gedrag van het publiek. Hij werd uitgescholden, er werd gejuicht als hij een fout maakte en er werd zelfs kauwgom naar hem gespuugd. Goffin reageerde hierop door demonstratief zijn oor tegen het publiek te houden, wat resulteerde in een boe-geroep.

De Franse tennisbond heeft zelfs een persbericht uitgestuurd waarin ze oproepen tot respectvol gedrag van de tennisfans.

Fluitconcert voor Fritz

Ook de Amerikaanse tennisser Taylor Fritz kreeg te maken met provocaties van het publiek tijdens zijn wedstrijd tegen Arthur Rinderknech. Fritz hield zijn hoofd koel, maar na zijn overwinning liet hij zijn ongenoegen blijken. Dit resulteerde in een fluitconcert van het publiek.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het vijandige gedrag van het publiek op Roland Garros. Ook andere spelers hebben hier last van gehad, maar wisten toch hun wedstrijden te winnen.

Parijs spant de kroon

Het chauvinisme van het publiek in Parijs is berucht en overtreft dat van de andere grandslamtoernooien. Wimbledon staat bekend om zijn traditie en elegantie, terwijl het bij de Australian Open en de US Open ook rumoerig kan zijn. Maar in Parijs gaat het er volgens velen het heftigst aan toe.

Caroline Garcia, de huidige nummer 23 van de wereld, begrijpt de reactie van Goffin. Ze vindt dat het publiek soms hard en negatief kan reageren. Ze merkt op dat op baan 14, een kleinere baan op Roland Garros, vooral Franse spelers graag spelen.

Garcia benadrukt echter dat niet alle Franse fans zo zijn. Ze gelooft dat passie en respect hand in hand moeten gaan en hoopt dat respect de boventoon blijft voeren.

Plaats een reactie