Jesper de Jong verlaat Roland Garros na eervolle strijd tegen Alcaraz

Jesper de Jong heeft geen verrassing kunnen veroorzaken in de tweede ronde van Roland Garros tegen Carlos Alcaraz. De Nederlandse qualifier vocht hard en wist een vierde set te winnen, maar kon uiteindelijk niet op tegen de klasse van de nummer drie van de wereld: 3-6, 4-6, 6-2, 2-6.

In de vierde set verloor De Jong twee keer een voorsprong.

De Jong maakte een indrukwekkend debuut op Roland Garros. De 23-jarige Haarlemmer verraste in de eerste ronde door te winnen van de Brit Jack Draper, de nummer 39 van de wereld. Daarna stond hij tegenover tweevoudig grandslamwinnaar Alcaraz.

Indrukwekkend optreden op Court Philippe Chatrier

Op Court Philippe Chatrier, het hoofdstadion van het graveltoernooi in Parijs, liet De Jong zijn talent zien. De 23-jarige Nederlander begon sterk in belangrijke punten en brak meteen de servicegame van de Spanjaard. Hij daagde Alcaraz uit in de rally’s, won enkele mooie punten en kreeg applaus van het publiek.

Een vroege voorsprong werd echter snel tenietgedaan door Alcaraz, die later met nog twee breaks de eerste set won: 3-6. De Jong liet alle spanning los en maakte er een aantrekkelijke strijd van tegen de vermoeide Alcaraz, wiens ingepakte rechterarm herinnert aan de blessure die hem de afgelopen maanden dwarszat.

Een brede glimlach van De Jong bij een geweldige actie, waarmee hij in de tweede set 1-1 maakte, toonde het plezier waarmee de Nederlander op dat moment op de baan stond. Hij kreeg complimenten van de Spanjaard, die een duim omhoog stak.

De Jong vocht hard, wist acht breekkansen van Alcaraz weg te werken, maar moest uiteindelijk ook de tweede set afstaan (4-6).

In de derde set kreeg De Jong steeds meer steun van het publiek. De fittere Nederlander bleef rennen en vliegen over het gravel en profiteerde van fouten van Alcaraz. Met twee breaks kwam De Jong op 4-1 en behield hij die voorsprong: 6-2.

Na bijna tweeëneenhalf uur op de baan groeide het vertrouwen van De Jong en namen de fouten van Alcaraz toe. De Nederlander begon aan een inhaalrace om de sets gelijk te trekken. Toch was Alcaraz de eerste die in de onrustige vierde set zijn eigen servicegame behield (2-3).

De Jong kon niet bijblijven, verloor de vierde set met 2-6, maar verliet het center court met opgeheven hoofd en onder luid applaus.

‘De Jong heeft het potentieel om in de top-100 te komen’

Na de wedstrijd had Alcaraz alleen maar positieve woorden voor de jonge Nederlander. “Jesper heeft laten zien dat de ranking er niet toe doet. Het gaat om het werk en het niveau dat hij heeft laten zien. Hij heeft absoluut het potentieel om op deze manier door te gaan en ik ben er zeker van dat hij in de top-100 zal belanden.”

De Spanjaard vond dat hij vandaag misschien wel minder presteerde dan De Jong. “We hebben een geweldige show gegeven met dropshots en volleys. Ik denk alleen dat hij het nog beter deed dan ik.”

Plaats een reactie