Coach Peter Lucassen optimistisch over mentaal vermoeide Botic van de Zandschulp

Veel praten, hard blijven werken en het plezier proberen terug te vinden. Coach Peter Lucassen blijft hoopvol dat de mentale vermoeidheid bij zijn pupil Botic van de Zandschulp, die hardop twijfelt over zijn tennisloopbaan, wordt verholpen.

Van de Zandschulp (28) zette na zijn verloren partij tegen de Italiaan Fabio Fognini een groot vraagteken achter het voorzetten van zijn carrière. “Of ik aan stoppen denk? Wie weet, wie weet”, zei de tennisser.

“Ik denk dat je plezier moet hebben in alles wat je doet. Natuurlijk heeft iedereen mindere dagen, maar als het er te veel worden, moet je wel vraagtekens zetten”, zei de zichtbaar emotionele Van de Zandschulp.

Coach Lucassen verrast door uitspraken Van de Zandschulp

Lucassen reageerde aanvankelijk met opgetrokken wenkbrauwen toen hij vannacht de reactie van zijn pupil vernam. “Natuurlijk ben je eerst verrast, maar Botic is iemand die alles uit zichzelf wil halen. Dus gisteren was een enorme teleurstelling”, vertelt de coach.

Lucassen en Van de Zandschulp werken sinds het masterstoernooi van Madrid van dit jaar weer samen, nadat de twee in 2021 en 2022 al eerder een lange periode met elkaar hadden gewerkt.

Van de Zandschulp is ondertussen afgezakt naar de 102de plaats op de wereldranglijst en kwam dit seizoen nog bij geen enkel toernooi voorbij de tweede ronde, al speelden zware lotingen hem dit jaar ook parten. “Botic heeft een moeilijke periode doorgemaakt”, weet Lucassen.

“De mensen om hem heen proberen hem daarbij te helpen, daar is hij zelf ook mee bezig. Dat gebeurt met vallen en opstaan. Ik denk dat hij de voorbije weken ook goede dingen heeft laten zien. Hij staat dan lekker te trainen en dan zie ik dat hij goed bezig is.”

“Botic hoopt dan ook dat partijen zoals die van maandag beter verlopen, maar dat is nog een karwei waarmee hij aan de slag moet gaan”, legt Lucassen uit.

Haarhuis: ‘Botic was emotioneel’

Paul Haarhuis zag Van de Zandschulp maandag met zichzelf “worstelen”. De Eindhovenaar vindt het sterk dat Van de Zandschulp zich durft uit te spreken over zijn mentale problemen. “Alleen de manier waarop, dat had ik liever anders willen zien. Hij zei het meteen na de wedstrijd en dan ben je emotioneel”, zegt de Davis Cup-captain.

“Ik heb zelf nog niet met Botic gesproken. Dat ben ik van plan wel te doen”, zegt Haarhuis. “Ik wil dat hij er eerst zelf over nadenkt, hoe alles is gelopen en wat hij ervan vindt. Die ruimte moet ik hem geven. Botic heeft vannacht tot laat met zijn coaches gezeten, daar wil ik dan zeker nog niet tussen gaan zitten.”

Lucassen hoopt op herstel van plezier bij Van de Zandschulp

Lucassen hoopt Van de Zandschulp weer het plezier terug te kunnen geven, vooral in wedstrijden. Maar de coach beseft dat het een lange weg is, waarbij Van de Zandschulp ook zelf naar antwoorden op zoek moet gaan.

“Ik denk niet dat een gesprek met ‘Peter de coach’ alles gelijk oplost en dat alles straks op Wimbledon veel beter gaat”, zegt Lucassen. Botic zal met zichzelf en de mensen om hem heen aan de slag moeten. Dan gaan we proberen om het beste eruit te halen.”

Plaats een reactie