Nadal blikt terug op nederlaag en richt zich op Olympische Spelen

Rafael Nadal gaf maandagavond waarschijnlijk voor de laatste keer een persconferentie op Roland Garros. De veertienvoudig winnaar van de grandslam in Parijs verloor verrassend al in de eerste ronde. Hoewel de kans groot is dat hij dit jaar stopt, liet de 37-jarige Spanjaard na zijn nederlaag tegen Alexander Zverev ruimte voor twijfel.

“Ik houd hier geen slecht gevoel aan over. Ik speelde gewoon tegen een heel goede tegenstander. En toch heb ik mijn kansen gehad”, zei Nadal op zijn drukbezochte persconferentie.

De Mallorcaan, die snel van de tennisbaan naar het mediacentrum kwam, vertelde dat hij zich fysiek goed kon meten met de nummer vier van de wereld.

Zelf is Nadal door langdurig blessureleed afgezakt naar de 275e plek. Nu hij weer fit is, wil hij vooral genieten op de baan zolang het kan.

“Zonder twijfel voelde ik me vandaag een stuk beter dan eerder. Ik was er klaar voor om mijn zelfvertrouwen op te bouwen. Natuurlijk ben ik teleurgesteld door de nederlaag, maar ik ben blij hoe mijn lichaam nu voelt. Ik had best langer op de baan kunnen staan.”

Emotioneel afscheid op Roland Garros

De aanloop van de wedstrijd begon met een emotioneel moment op Court Philippe Chatrier, het centrecourt in Parijs. De stadionspeaker noemde bij de warming-up de jaartallen waarin Nadal de Roland Garros-titel won. Bij elk van de veertien jaartallen schreeuwden de bijna 15.000 aanwezige fans harder.

Ook tennistoppers Novak Djokovic, Iga Swiatek en Carlos Alcaraz waren aandachtige toeschouwers op de tribune bij Nadals (waarschijnlijke) afscheidswedstrijd op Roland Garros.

“Ik heb ze niet gezien, maar dat is normaal, toch?”, aldus Nadal. “Ik zou hetzelfde hebben gedaan als een van hen misschien zijn laatste wedstrijd ergens zou spelen.”

Nadal richt zijn focus nu op de Olympische Spelen. Het tennistoernooi wordt ook op zijn geliefde Roland Garros georganiseerd. Hij zal daar een duo vormen met Carlos Alcaraz in het dubbelspel.

“De Olympische Spelen zijn nu mijn grote doel. Daarna zal ik beslissen of ik nog door kan gaan. Misschien zeg ik dan wel, oké, nu is het genoeg. We zullen zien.”

Nadal sluit vrijwel zeker uit dat hij tijdens het grasseizoen, inclusief Wimbledon, in actie zal komen. “Het wordt voor mij erg moeilijk om de overstap naar gras te maken, wetende dat de Olympische Spelen weer op gravel zijn”, legde hij uit. “Gezien hoe ik me vandaag voel, lijkt me dat geen goed idee.”

Emotioneel afscheid van de pers

Dit waren de laatste woorden van Nadal voor de internationale pers. Een kwartier later besloot hij ook zijn interviews in het Spaans, waarna de aanwezige journalisten spontaan begonnen te applaudisseren toen hij de perszaal verliet.

Plaats een reactie