Botic van de Zandschulp overweegt te stoppen na teleurstellende nederlaag op Roland Garros

Botic van de Zandschulp twijfelt of hij nog langer als professioneel tennisser wil doorgaan. De 28-jarige Nederlander uitte zijn twijfels na zijn verlies in de eerste ronde op Roland Garros tegenover de NOS.

“Dit was de slechtste wedstrijd van mijn leven”, zei Van de Zandschulp, die er verslagen uitzag. “Denk ik aan stoppen? Wie weet, wie weet. Daar twijfel ik zeker over. Het is iets waar ik over nadenk.”

Van de Zandschulp verloor in drie sets van de ervaren Italiaan Fabio Fognini (6-1, 6-1, 7-5) na een wedstrijd die door de regen pas laat in de avond in Parijs werd afgerond.

Dit jaar verloopt erg teleurstellend voor Van de Zandschulp. Hij is gezakt op de wereldranglijst (naar de 102e plaats) en heeft nog geen enkel toernooi verder dan de tweede ronde weten te komen.

In de eerste set liet Van de Zandschulp veel kansen liggen en verloor al zijn servicegames. Met een pijnlijk gezicht (last van zijn enkel) begon hij aan de tweede set, waarin hij bij een 4-1 achterstand een medische time-out nodig had.

“Ik had vanaf het begin van de wedstrijd moeite met bewegen, alsof ik mijn enkel kon verzwikken”, vertelde Van de Zandschulp. “Maar dat is geen verklaring voor deze wedstrijd”, voegde hij eraan toe.

De 37-jarige Fognini won gemakkelijk de eerste twee sets en dacht dat een break in de derde set genoeg zou zijn om Van de Zandschulp naar huis te sturen.

Emoties

Van de Zandschulp vocht terug van een 2-5 achterstand tot 5-5, maar uiteindelijk trok Fognini toch aan het langste eind. De Nederlander liet even later zijn emoties de vrije loop over de onzekerheid over zijn toekomst. “Als ik wist waar dit gevoel vandaan kwam, dan had ik er zeker iets aan gedaan”, zei hij.

“Er is het afgelopen jaar veel gebeurd, ook buiten de baan. Dat zijn dingen die meespelen”, vertelde Van de Zandschulp zonder in detail te treden. “Ik denk dat je plezier moet hebben in alles wat je doet. Natuurlijk heeft iedereen mindere dagen, maar als het er te veel worden, moet je wel vraagtekens zetten.”

Veel wedstrijden

Van de Zandschulp gaf aan dat hij zich nog steeds kan motiveren voor trainingen, maar niet uitkijkt naar het spelen van wedstrijden. “Ik heb de laatste tijd veel wedstrijden gespeeld en was al van plan om minder te gaan spelen. Tegenwoordig speelt iedereen dertig weken per jaar. Als je zelf dan minder speelt, wordt een ander je weer voorbijgestreefd.”

De Nederlander was openhartig over zijn gevoelens, ondanks dat het inmiddels al middernacht was in het leeglopende mediacentrum van Roland Garros. “Dit zijn gedachten (over stoppen met tennis, red.) die ik vaker heb gehad, al jaren geleden. Het is iets wat altijd in mijn hoofd heeft gespeeld. Het is een strijd.”

Andere Nederlanders

Van de Zandschulp is de eerste Nederlander die is uitgeschakeld op Roland Garros. Arantxa Rus en Tallon Griekspoor komen dinsdag in actie. Rus neemt het op tegen de Duitse Angelique Kerber, Griekspoor speelt in de eerste ronde tegen Mackenzie McDonald uit de Verenigde Staten.

Debutant Jesper de Jong heeft zich al geplaatst voor de tweede ronde. De Nederlandse qualifier versloeg zondag in vijf sets de Brit Jack Draper.

Plaats een reactie