Verrassende overwinning van debutant Jesper de Jong bij Roland Garros

In zijn debuut op Roland Garros heeft Jesper de Jong voor een verrassing gezorgd. De Nederlandse qualifier versloeg de nummer 39 van de wereld, de Brit Jack Draper, met 7-5, 6-4, 6-7 (3), 3-6, 6-3.

Ontmoeting met Carlos Alcaraz in de tweede ronde

In de tweede ronde zal De Jong het opnemen tegen de wereldtopper Carlos Alcaraz. De Spanjaard maakte vandaag een sterke comeback na een blessure. “Ja, nu tegen Alcaraz, mooi”, zei De Jong met een glimlach na afloop.

De Jong, momenteel de nummer 176 van de wereld, stond in de derde set met 3-0 voor en leek op weg naar een overwinning in drie sets. Uiteindelijk moest hij echter vijf sets spelen om de wedstrijd te winnen.

“Dit is fantastisch. Dit was mijn eerste vijfsetter in mijn carrière en om dan in zo’n sfeer te winnen”, vertelde De Jong. “Het hielp ook dat ik al drie kwalificatiewedstrijden had gespeeld. Bovendien had ik eerder tegen Draper gespeeld, dus ik wist wat ik moest doen.”

Enthousiast applaus

De 23-jarige Haarlemmer was de eerste Nederlander die in actie kwam op het gravel in Parijs en begon zeer overtuigend aan zijn wedstrijd tegen Draper, mede dankzij twee love games op rij bij zijn eigen servicebeurt. Vervolgens brak hij ook nog de service van de Brit: 7-5.

Er klonk enthousiast applaus vanaf de kleine tribune van baan 12. Op het tennispark van Roland Garros zijn jaarlijks veel Nederlandse tennisfans aanwezig.

De Haarlemmer liet af en toe prachtige korte balletjes zien. Met een schijnbeweging wist hij Draper te misleiden: het leek alsof hij steeds voor een harde knal zou gaan, maar de bal viel uiteindelijk vlak achter het net.

Spannende momenten

In de gewonnen tweede set wist De Jong een break achterstand weg te werken en in de derde set zette hij zijn sterke spel voort. Bij een 3-0 voorsprong was de spanning van De Jong af te lezen.

Draper kwam terug en dwong een tiebreak af. De Jong kwam met 2-0 voor in de tiebreak, maar de Brit – op dat moment de betere speler – won uiteindelijk de set. Draper won ook de vierde set, die onderbroken werd door regen, en zo werd het een vijfde set.

Tijdens de regenonderbreking liet De Jong zijn benen masseren vanwege stijfheid. “Het was allemaal wat chaotisch tijdens de onderbreking. Ik at snel wat rijst en kip en plotseling moest ik weer de baan op, maar dat bleek een miscommunicatie te zijn”, zei De Jong.

In de vijfde set kwam De Jong meteen met 2-0 voor, maar Draper wist terug te breken.

Daarna verliepen alle games zonder breekkansen. Totdat Draper bij 4-3 zijn service inleverde. Op zijn eerste matchpoint sloeg De Jong een game later toe.

Dit is de tweede keer dat De Jong deelneemt aan een grandslamtoernooi in Parijs. In januari maakte hij zijn debuut bij de Australian Open, waar hij in de tweede ronde verloor van de latere winnaar Jannik Sinner.

Nu staat hij tegenover Alcaraz, nog een wereldtopper. Dit betekent dat De Jong automatisch in een groot stadion zal spelen op woensdag.

“Ik heb vorige week al een keer getraind op Suzanne Lenglen (het tweede stadion van Roland Garros, red.). Ik ga nog vragen of ik ook op Philippe Chatrier mag trainen, dan heb ik in ieder geval in beide stadions gestaan. Ik ga er in ieder geval van genieten.”

Andere Nederlandse deelnemers

Naast De Jong nemen ook Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Arantxa Rus deel aan Roland Garros in het enkelspel. Zij zijn op basis van hun ranking direct toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Griekspoor speelt tegen Mackenzie McDonald, Van de Zandschulp neemt het op tegen Fabio Fognini. Rus speelt in de eerste ronde tegen Angelique Kerber, de voormalige nummer één van de wereld die dit seizoen haar rentree maakte na moeder te zijn geworden.

Plaats een reactie