Swiatek grote favoriet op Roland Garros, mannen kampen met pijntjes en onzekerheid

Op de vooravond van Roland Garros zijn de verwachtingen voor het vrouwen- en mannentoernooi totaal verschillend. Titelverdediger Iga Swiatek is de grote favoriet, terwijl de mannen vooral met vraagtekens en pijntjes in het Bois de Boulogne zijn gearriveerd.

Sinds vorig jaar domineren Swiatek, Aryna Sabalenka, Elena Rybakina en Coco Gauff het vrouwentennis. Dit viertal vormt ook de top vier van de wereld en bereikt regelmatig de eindfase van grote toernooien.

Tijdens de drukke mediadag van het toernooi is alle aandacht vooral gericht op Swiatek. Dit is niet verrassend, gezien de 22-jarige Poolse al drie keer de beste was op Roland Garros.

Zenuwachtig

Tijdens haar persmoment maakt Swiatek een serieuze indruk, net zoals ze haar tennis benadert. Geen poespas. “Ik zou liegen als ik zeg dat ik niet zenuwachtig ben, er is veel druk”, vertelt de Poolse. “Maar ik ben ook vol zelfvertrouwen, ik ben tevreden met mijn spel.”

De zelfverzekerde manier van praten van Swiatek doet denken aan Rafael Nadal in zijn beste dagen op het Parijse gravel. Swiatek heeft al de grote graveltoernooien van Madrid en Rome gewonnen in aanloop naar Roland Garros.

Alleen Sabalenka kan Swiatek tot nu toe bijbenen tijdens het gravelseizoen. De regerend kampioene van de Australian Open verloor in Madrid en Rome de finale van Swiatek na een spannende strijd.

“Iga motiveert mij om nog beter te worden”, zegt de tennisster uit Belarus, die in 2023 veel aandacht trok in Parijs vanwege vragen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Deze keer hoeft Sabalenka niet over politiek geladen onderwerpen te praten. Ze is trots op de rivaliteit met Swiatek, Rybakina en Gauff. “Ik vind het geweldig wat we op dit moment doen. Hopelijk kunnen we ons spel naar een nog hoger niveau tillen.”

Vraagtekens bij Djokovic, Sinner en Alcaraz

Terwijl een finale tussen Swiatek en Sabalenka op Roland Garros geen verrassing zou zijn, lijkt het bij de mannen moeilijker te voorspellen wie ver zal komen. Een gebrek aan vorm en twijfels over fitheid zijn de belangrijkste redenen hiervoor.

Titelverdediger Novak Djokovic is vooral op zoek naar vertrouwen. De nummer één van de wereld heeft dit jaar nog geen finale gehaald en speelde deze week een extra toernooi in Genève om meer vertrouwen te krijgen.

Maar is dat gelukt? Djokovic voelde zich niet goed na zijn verloren halve finale op het Zwitserse graveltoernooi. “Ik zie mezelf niet als de favoriet voor Roland Garros. Natuurlijk maak ik me zorgen”, aldus de 24-voudig grandslamkampioen.

Ook de andere favorieten, Jannik Sinner en Carlos Alcaraz, zijn niet zeker van hun zaak. Sinner had onlangs last van een heupblessure in Madrid en traint pas sinds drie dagen weer voluit. “Fysiek ben ik nog niet waar ik wil zijn”, zegt de regerend kampioen van de Australian Open.

Alcaraz heeft dit jaar lang last gehad van een onderarmblessure. Net als Sinner speelde hij zijn laatste toernooi in Madrid. “Ik kan tenminste zonder pijn trainen, dat is al heel wat voor mij”, zegt de altijd vrolijke tennisser uit Murcia.

“Maar zodra ik mijn forehand voluit ga slaan, denk ik nog steeds aan die blessure. Het maakt me zelfs een beetje bang.”

Misschien is dit het moment voor Alexander Zverev om zijn eerste grandslamtitel te winnen. De 27-jarige Duitser staat bekend als een gevaarlijke gravelspeler en won onlangs het masterstoernooi van Rome, maar hij heeft wel te maken met de nodige obstakels.

Zverev treft namelijk Rafael Nadal in de eerste ronde. “Mijn broer vertelde me donderdag tijdens de training over de loting. Ik dacht dat hij een grapje maakte”, zegt Zverev. “Niemand wil in de eerste ronde tegen Rafa spelen, maar het is zoals het is.”

Rechtszaak

Naast het tennisaspect krijgt Zverev op 31 mei ook te maken met een rechtszaak in Berlijn. De rechtbank heeft Zverev veroordeeld tot het betalen van een boete van 450.000 euro wegens mishandeling van een ex-vriendin.

Zverev kijkt met vertrouwen uit naar de rechtszaak tijdens zijn persconferentie. “Ik geloof dat er geen kans is dat ik dit proces zal verliezen.”

Plaats een reactie