Jesper de Jong maakt debuut op Roland Garros na mentale dip

Jesper de Jong staat op het punt zijn debuut te maken op Roland Garros. De 23-jarige tennisser plaatste zich voor het eerst in zijn carrière voor het hoofdtoernooi door in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi in Parijs de Amerikaan Jeffrey John Wolf te verslaan met 6-1, 6-2.

Voor De Jong, momenteel de nummer 177 van de wereld, is dit zijn tweede deelname aan een grandslamtoernooi. In januari maakte hij zijn debuut op de Australian Open, waar hij in de tweede ronde verloor van de latere winnaar Jannik Sinner.

“Ik kan niet gelukkiger zijn”, glimlachte De Jong even later in een hoek van het drukke mediacentrum van Roland Garros.

Mentale uitdagingen

Zijn kwalificatie voor het hoofdtoernooi komt op het perfecte moment. De Jong heeft namelijk de afgelopen maanden mentale moeilijkheden doorgemaakt na zijn succesvolle debuut op een grandslamtoernooi in Australië.

“Ik raakte daarna in een dip”, zegt de tennisser. “Ik haalde niet genoeg voldoening uit mijn prestatie in Australië, omdat ik het als normaal begon te beschouwen. Ik ben te perfectionistisch, omdat ik elke keer zo’n prestatie in Australië wil leveren. De andere, kleinere dingen leken daardoor minder belangrijk.”

De Jong had moeite om zich de afgelopen maanden te motiveren voor trainingen en benaderde zijn voorbereiding op toernooien op een andere manier. “Het draaide allemaal om mijn mindset”, zegt hij.

“In mijn hoofd vond ik alles niet zo geweldig. Ik moest mijn energieniveau terugvinden om dezelfde prestaties te kunnen leveren als in Australië. Dat was moeilijk, maar het gaat nu weer de goede kant op.”

Breuk met coach

De mentale problemen hebben De Jong ook doen besluiten om onlangs zijn coach Jeroen Benard te verlaten.

“Er waren verschillende factoren”, legt hij uit. “Het is jammer, want hij heeft me geholpen om van de 350e plaats naar mijn debuut op een grandslamtoernooi te komen. Maar als het niet meer werkt, moet je verder. Hoe pijnlijk die keuze ook is, de tour stopt niet.”

Later vandaag wordt bekend wie De Jong’s tegenstander zal zijn in de eerste ronde. Roland Garros begint op zondag in Parijs.

Vier Nederlanders in Parijs

Naast De Jong doen ook Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus mee aan het hoofdtoernooi. Zij waren op basis van hun ranking al geplaatst.

Rus (WTA-49) speelt in de eerste ronde tegen Angelique Kerber (WTA-238), de voormalige nummer één van de wereld die dit seizoen haar rentree maakte na moeder te zijn geworden.

Griekspoor (ATP-27) neemt het op tegen Mackenzie McDonald (ATP-74), terwijl Van de Zandschulp (ATP-100) het opneemt tegen Fabio Fognini (ATP-91).

Plaats een reactie