Swiatek bereikt finale in Rome na overwinning op Gauff en ontmoet Sabalenka

Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer geplaatst voor de finale van het graveltoernooi van Rome. De nummer één van de wereld, winnares in 2021 en 2022, bekroonde een sterk optreden tegen Coco Gauff (WTA-3) met een 6-4, 6-3 overwinning.

Gauff verloor haar eerste servicegame, maar brak meteen terug (op haar eerste van slechts twee breakpoints). Bij 4-4 ging het weer mis op haar service, waarna Swiatek de set won met een lovegame.

In de tweede set verloor Gauff haar service op 2-2. Ze bleef vechten, overleefde bij 4-2 twee breakpoints, maar kwam uiteindelijk tekort. Swiatek heeft nu tien van de elf wedstrijden tegen de 20-jarige Amerikaanse gewonnen.

Sabalenka is de tegenstander

Swiatek staat in de finale tegenover Aryna Sabalenka en dat wordt de vijfde keer in drie jaar dat de huidige nummers één en twee van de wereld elkaar ontmoeten in een WTA-finale. Zowel in Stuttgart als in Madrid hebben ze allebei één keer gewonnen.

Sabalenka stond in de halve finale voor de zesde keer tegenover Danielle Collins en ze stapte voor de zesde keer als winnares van de baan: 7-5, 6-2. Collins (WTA-15) heeft dit jaar 19 van haar 20 wedstrijden gewonnen. Alleen Sabalenka wist haar te verslaan, twee weken geleden in Madrid, in drie sets.

De Wit-Russische had het ook nu aanvankelijk moeilijk, maar nadat ze Collins in set twee meteen had gebroken, gaf ze niets meer weg.

Tsitsipas uitgeschakeld

Bij de mannen heeft Nicolás Jarry dankzij een 3-6, 7-5, 6-4 overwinning op Stefanos Tsitsipas de halve finales in Rome bereikt. Woensdag won Alejandro Tabilo al van Zhang Zhizhen en zo staan er voor het eerst sinds 2006 weer twee Chilenen in de halve finales van een ATP-toernooi.

Jarry (ATP-24) heeft tot nu toe zes ATP-finales gespeeld (hij heeft er drie gewonnen), allemaal op gravel. Op Roland Garros had hij geen succes; daar kwam hij vorig jaar voor het eerst verder dan de eerste ronde. Donderdag dwong hij een derde set af met een break op 6-5. In die beslissende set werkte Tsitsipas op 4-5 drie matchpoints weg, maar op het vierde drukte Jarry door.

Ook Paul naar de halve finales

Ook Tommy Paul heeft de halve finales in Rome bereikt. De Amerikaan versloeg de Pool Hubert Hurkacz in drie sets: 7-5, 3-6, 6-3.

Paul, de nummer 16 van de ATP-wereldranglijst, had in de vorige ronde de Rus Daniil Medvedev uitgeschakeld en kon tegen Hurkacz (ATP-9) voor de derde keer in zijn carrière de halve finales van een mastertoernooi bereiken. Hoewel de Pool bekendstaat als een servicekanon, werd het een wedstrijd met veel breaks. In dertien van de dertig games werd de service ingeleverd.

Paul mocht op 5-3 in de derde set serveren voor de wedstrijd. Hij moest maar liefst zes breekkansen wegwerken en sloeg toe op zijn vierde wedstrijdpunt.

Plaats een reactie