Tennisster McKenzie ontvangt 9 miljoen dollar schadevergoeding van Amerikaanse tennisbond

Een rechtbank in Florida heeft bepaald dat de Amerikaanse tennisster Kylie McKenzie een schadevergoeding van 9 miljoen dollar (ruim 8,3 miljoen euro) moet ontvangen van de Amerikaanse tennisbond U.S. Tennis Association.

Volgens McKenzie heeft de bond haar onvoldoende beschermd tegen een coach die haar seksueel heeft misbruikt in een van de trainingscentra.

De 25-jarige McKenzie heeft de zaak in maart 2022 aangespannen. Ze beweert dat haar coach Anibal Aranda haar ongewenst heeft betast toen zij 19 was en hij 34. Aranda begeleidde vrouwelijk tennistalent op nationaal niveau van 2014 tot 2021.

McKenzie beschuldigt de tennisbond ervan dat Aranda zijn gang kon gaan, terwijl hij eerder al iemand zou hebben misbruikt.

De tennisbond ontkent op de hoogte te zijn geweest van eerdere misbruikgevallen door Aranda en beweert direct passende maatregelen te hebben genomen na de melding van McKenzie. De rechtbank is het hier niet mee eens.

De tennisbond heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Erkenning

“Ik ben ontzettend blij met deze uitkomst. Ik voel me erkend”, zei McKenzie in een verklaring die dinsdag werd gedeeld door een van haar advocaten. “Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere meisjes om zich uit te spreken, ook als dat moeilijk is.”

McKenzie stond bekend als een veelbelovende tennisster. Als juniorspeler bereikte ze in 2016 haar hoogste positie (33ste) op de jeugdwereldranglijst.

In haar jeugd versloeg ze onder andere Sofia Kenin, die in 2020 de Australian Open zou winnen, en Tamara Zidansek, die in 2021 halvefinaliste was op de French Open.

Plaats een reactie