Nederland wint van Letland en bereikt play-offs Billie Jean King Cup

Suzan Lamens en Demi Schuurs hebben Nederland een belangrijke overwinning bezorgd in het tweede groepsduel van de Billie Jean King Cup. In het afsluitende dubbelspel versloeg het Nederlandse duo Jelena Ostapenko en Darja Semenistaja in twee sets. Door deze stunt heeft Nederland de groepswinst behaald en daarmee een plek in de play-offs om promotie verzekerd. Het team begon het toernooi met een overwinning op Turkije en de laatste wedstrijd tegen Portugal is niet meer van belang.

Lamens vervangt Rus met succes

Vanwege de afmelding van kopvrouw Arantxa Rus moest Nederland het stellen zonder haar in het Portugese Oeiras. Gelukkig nam Lamens haar plaats met verve in tijdens de tweede speeldag. Ze wist indruk te maken door Ostapenko, de nummer 10 van de wereld en winnares van Roland Garros in 2017, te verslaan in twee sets. Nadat Eva Vedder in de partij daarvoor had verloren van Semenistaja, moest het dubbelspel de beslissing brengen.

Lamens en Schuurs deden het uitstekend in de eerste set en wonnen de tiebreak met 7-3. In de tweede set braken ze de opslag van Letland en kwamen ze op een voorsprong van 5-3. Uiteindelijk wist Lamens de wedstrijd uit te serveren en de overwinning veilig te stellen.

Hoogtepunt van de dag

De overwinning van Lamens op Ostapenko, die dit jaar al twee WTA-toernooien heeft gewonnen, was een hoogtepunt. Hoewel Lamens in de tiebreak van de eerste set met 6-4 achterkwam, wist ze drie setpoints te overleven en uiteindelijk de set te winnen met 9-7. In de tweede set verloor Lamens haar opslagbeurt, maar ze wist direct terug te breken en op 5-4 nogmaals te breken. Met één matchpoint wist ze de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken.

Lamens beschouwt deze overwinning als de grootste in haar carrière tot nu toe. “Ik heb wel van andere meiden gewonnen die in de top-100 stonden. Maar niet in de top-50, laat staan in de top-10”, aldus Lamens.

In de wedstrijd tussen Vedder en Semenistaja verloor Vedder de eerste set met 6-2, maar wist ze de tweede set te winnen met 6-3. Helaas kon ze haar voorsprong in de beslissende derde set niet vasthouden en verloor ze met 6-3.

Plaats een reactie