Djokovic begint gravelseizoen met overwinning na benoeming oudste nummer 1 van de wereld

Novak Djokovic heeft zijn eerste wedstrijd van het nieuwe gravelseizoen gewonnen. Een dag nadat de Serviër Roger Federer had vervangen als oudste nummer 1 van de wereld, versloeg hij de Rus Roman Safioellin met overtuigende cijfers: 6-1, 6-2.

Dit seizoen heeft Djokovic pas aan drie toernooien deelgenomen, waarbij hij nog geen enkele heeft gewonnen. Onlangs werd hij verrassend uitgeschakeld door de zestien jaar jongere Italiaan Luca Nardi tijdens het hardcourttoernooi in Indian Wells.

De Serviër besloot vervolgens om het tweede toernooi van de ‘Sunshine Double’, Miami, over te slaan, omdat hij meer balans wilde tussen zijn privéleven en werk.

Het toernooi in Monte Carlo, dat Djokovic al twee keer eerder heeft gewonnen (in 2013 en 2015) en waar hij vorig jaar al in de derde ronde werd uitgeschakeld, wordt beschouwd als de start van het gravelseizoen.

Scherp en meedogenloos

Tegen Safioellin, de nummer 41 van de wereld, was Djokovic scherp en meedogenloos. Hij kreeg in alle games van de Rus breekkansen (in totaal negentien) en gaf zelf geen enkele kans weg. Bij een stand van 6-1, 5-2 benutte hij het tweede matchpoint op de service van Safioellin.

Dit was Djokovic’s eerste gravelpartij sinds juni 2023 en ook zijn eerste wedstrijd zonder Goran Ivanisevic als coach. De samenwerking tussen de twee, die resulteerde in twaalf grandslamtitels, kwam twee weken geleden ten einde na een periode van zes jaar.

In de achtste finales speelt Djokovic tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Fransman Arthur Fils en de Italiaan Lorenzo Musetti. Vorig jaar werd Djokovic uitgeschakeld door Musetti tijdens dit toernooi.

Geen Alcaraz

Carlos Alcaraz ontbreekt in Monte Carlo. De Spaanse nummer drie van de wereld heeft zich teruggetrokken vanwege een blessure aan zijn rechterarm.

Plaats een reactie