Rus kiest voor toernooi in Spanje en laat Oranje-tennissters in de steek

Arantxa Rus heeft voor frustratie gezorgd bij haar teamgenoten door zich op het laatste moment af te melden voor het Nederlands Billie Jean King Cup-team. De 33-jarige kopvrouw van Oranje geeft de voorkeur aan het spelen van een toernooi in Spanje volgende week.

Captain Elise Tamaëla typeert de keuze van Rus als verrassend en teleurstellend. Rus had in maart nog toegezegd om zich bij de Nederlandse selectie te voegen. “Ik vind dat ze de meiden in de steek laat. Het gaat hier niet om een blessure, maar om een persoonlijke keuze”, aldus Tamaëla.

Tamaëla kreeg dinsdagavond een WhatsApp-bericht van Rus waarin ze haar afmelding bekendmaakte. Tamaëla heeft geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen, maar Rus had haar keuze al gemaakt en was niet meer bereikbaar.

Nederland speelt van 8 tot en met 13 april groepsduels in Portugal met als doel zich te kwalificeren voor een play-offduel in het najaar voor promotie naar de wereldgroep. In Oeiras strijdt Nederland met elf andere landen om vier tickets voor de play-offs.

Tamaëla heeft Eva Vedder opgeroepen als vervangster voor Rus. Suzan Lamens, Anouk Koevermans en dubbelspecialiste Demi Schuurs maken ook deel uit van het Nederlandse team.

Rus verklaart dat haar afmelding vooral te maken heeft met vermoeidheid. “Ik ben inmiddels 33 jaar en moet aan mezelf denken, uiteindelijk speel ik voor mezelf”, zegt ze telefonisch vanuit de Verenigde Staten, waar ze bij het toernooi van Charleston in de eerste ronde verloor.

Rus begrijpt de frustratie van haar teamgenoten, maar benadrukt dat ze zich vaak genoeg beschikbaar heeft gesteld voor het team. Ze ziet haar afmelding als een kans voor andere speelsters om zich te laten zien.

Rus niet in vorm

De afgelopen weken heeft Rus diverse grote hardcourttoernooien in de Verenigde Staten gespeeld, maar zonder succes. Ze heeft slechts één partij gewonnen in haar laatste zes toernooien. In Europa kan Rus weer op haar favoriete ondergrond, gravel, spelen.

Tamaëla had een aantal weken geleden nog contact met Rus en had toen geen enkele indicatie dat ze zich zou afmelden. Tamaëla had zelfs aangeboden om een extra speelster mee te nemen naar Portugal om Rus te ontlasten, maar Rus vond dat niet nodig.

Rus verklaart dat ze niet eerder een beslissing kon nemen vanwege haar recente resultaten, die ook van invloed waren op haar keuze.

De afmelding van Rus is ook een tegenvaller voor Demi Schuurs, de mondiale nummer 10 in het dubbelspel. Schuurs hoopte met Rus een koppel te vormen bij de Olympische Spelen in Parijs. De Billie Jean King Cup-wedstrijden in Portugal waren een uitgelezen kans om die combinatie uit te proberen.

Tamaëla verbindt nog geen consequenties aan de afmelding van Rus en wil eerst met haar praten om te voorkomen dat zoiets in de toekomst weer gebeurt. Rus geeft aan dat ze in de toekomst haar land weer wil vertegenwoordigen, maar dat het wel moet passen in haar schema.

Plaats een reactie