Padel-kampioenen Meijer en Richters verhuizen naar Spanje voor internationale carrière

Na het winnen van de NK padel roepen Bram Meijer en Sten Richters hun familie de baan op om samen te poseren voor de fotografen. Het is een zeldzaam moment, aangezien Meijer en Richters hun familie niet vaak meer zien sinds hun emigratie naar Spanje in januari.

In een klein appartement in Terrassa, een voorstad van Barcelona, wonen ze samen met twee andere Nederlandse padelspelers. Hoewel de kamers klein zijn, zijn ze bereid om dit op te offeren. Ze hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hadden dan hun familie en vrienden achter te laten om beter te worden in hun sport. De enige manier om dit te bereiken is door te trainen met de Spaanse top.

Verplichting aan hun niveau

In de finale van het NK padel in Eindhoven verslaan Meijer en Richters Youp de Kroon en Julian Prins met 6-2, 6-3 voor een publiek van ruim 700 toeschouwers. Als titelverdedigers en fulltime professionals waren ze het aan hun niveau verplicht om de titel te winnen. Voor Meijer is dit zijn zevende nationale titel, terwijl Richters zijn tweede titel behaalt.

“De druk was echter erg hoog”, zegt Meijer. “Een paar weken geleden verloren we nog van een ander Nederlands koppel. Daarom waren we vastbesloten om te laten zien wie we echt zijn.”

In Eindhoven konden ze laten zien wat ze de afgelopen maanden in Zuid-Europa hebben geleerd. Padel is een populaire sport in Spanje, met ongeveer 3,5 miljoen spelers. Ongeveer driekwart van de top honderd van de wereldranglijst bestaat uit Spanjaarden.

Op zoek naar een hoger niveau

“In Nederland zijn wij de besten, maar als we beter willen worden, moeten we naar Spanje”, zegt Meijer. “We zoeken daar een hoger niveau op. Veel spelen en uitgedaagd worden.”

Richters en Meijer staan momenteel rond de 180e plaats op de wereldranglijst. Hun doel is om stap voor stap hogerop te komen en de top 150 te bereiken. Trainen en spelen met betere spelers zal hen daarbij helpen.

“De toppers maken zelden onnodige fouten en spelen onder hoge druk”, legt Richters uit. “Als we dat niveau kunnen bereiken, komt het aan op tactische keuzes. We werken hard om dat niveau te bereiken.”

Geen vakantie

Hun verblijf in Spanje moet echter niet gezien worden als een vakantie. “Als ik mensen vertel dat ik in de buurt van Barcelona woon, reageren ze enthousiast”, zegt Richters. “Maar eigenlijk is het best saai, maar we hebben het er graag voor over.”

Meijer voegt eraan toe: “We vertrekken om 8 uur ’s ochtends en trainen twee keer per dag. Aan het eind van de middag zijn we terug. Dan is het eten, rusten en slapen. We zien het strand of de stad bijna niet.”

Na het vieren van hun NK-titel met vrienden en familie zullen Meijer en Richters niet veel tijd in Spanje doorbrengen. Het internationale padelseizoen begint en ze vliegen donderdag naar Zweden. Gedurende de rest van de maand zullen ze spelen op de Canarische Eilanden, in Italië, Dubai en Qatar.

Plaats een reactie