Dopingschorsing Halep verkort tot negen maanden, rentree mogelijk

Tennisster Simona Halep heeft haar vierjarige dopingschorsing zien verkort worden tot negen maanden door het sporttribunaal CAS. De voormalig nummer één van de wereld werd veroordeeld voor het overtreden van de dopingregels in 2022.

De schorsing, die voorwaardelijk was ingegaan na een positieve test tijdens de US Open van 2022, is met terugwerkende kracht in juli vorig jaar beëindigd. Halep kan nu weer deelnemen aan toernooien.

Het CAS besloot, na het beroep van Halep tegen haar schorsing, dat zij “met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” had aangetoond dat de positieve test het gevolg was van het consumeren van een vervuild supplement.

‘Besmet supplement’

Tijdens de dopingcontrole tijdens de US Open van 2022 testte de tweevoudig grandslamwinnares positief op roxadustat, een stof die de productie van erytropoëtine (epo) en hemoglobine stimuleert. Ook werden er onregelmatigheden gevonden in haar biologisch paspoort.

Halep beweerde dat een besmet, maar toegestaan supplement de oorzaak was van de positieve dopingtest. Ze reageerde geschokt op de schorsing en benadrukte dat ze nooit doping heeft gebruikt.

Plaats een reactie