Tennisser Fonseca (17) jongste kwartfinalist op ATP-toernooi in tien jaar

De 17-jarige tennisser Joao Fonseca heeft een opmerkelijke prestatie geleverd. Hij is de jongste kwartfinalist op een ATP-toernooi in bijna tien jaar tijd. Fonseca behaalde deze mijlpaal door de kwartfinale te bereiken op het ATP-toernooi in Rio de Janeiro.

De laatste keer dat een tennisser op zo’n jonge leeftijd een kwartfinale bereikte, was de destijds 17-jarige Alexander Zverev, die momenteel de nummer zes van de wereld is. Zverev behaalde deze prestatie in 2014 in Hamburg.

Fonseca wist in eigen land de kwartfinale te bereiken door de Chileen Christian Garin (ATP-88) in twee sets te verslaan (6-4, 6-4). Sinds het jaar 2000 zijn er slechts vier spelers geweest die op 17-jarige leeftijd en 6 maanden een kwartfinale op een ATP-toernooi hebben bereikt.

Alleen Kei Nishikori, Karen Chatsjanov, Alexander Zverev en Rafael Nadal waren jonger toen zij voor het eerst een kwartfinale haalden op een ATP-toernooi. Nadal bereikte deze mijlpaal zelfs twee keer. Op de leeftijd van 17 jaar en één maand bereikte hij de kwartfinales in Umag en Bastad.

Het is niet ongebruikelijk dat tennissers op jonge leeftijd doorbreken. Zo maakte het 15-jarige Nederlandse toptalent Thijs Boogaard onlangs zijn debuut op het ABN Amro Open in Rotterdam. Hij werd daarmee de jongste deelnemer ooit in de geschiedenis van het toernooi. Boogaard verloor in de eerste kwalificatieronde van de Fransman Hugo Gaston.

Halve finale tegen Argentijn

Fonseca staat momenteel op de 655e plaats van de wereldranglijst, maar heeft deze week indruk gemaakt op het graveltoernooi in Rio de Janeiro. Naast Garin heeft hij ook de Fransman Arthur Fils (ATP-36) verslagen.

In de halve finales zal de Braziliaan het opnemen tegen de Argentijn Mariano Navone (ATP-113).

Plaats een reactie