Van de Zandschulp komt tekort tegen Monfils in Qatar Open

Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd om de eerste ronde van het Qatar Open te overleven. De 28-jarige Nederlandse tennisser verloor in twee sets van de Fransman Gaël Monfils: 6-1, 7-6 (9).

Opvallend was het achttiende punt in de tiebreak van de tweede set. Nadat Van de Zandschulp met 9-8 voor stond, sloeg hij de bal wild weg en kreeg hij een strafpunt, waardoor het 9-9 werd. Dit incident illustreerde de frustratie bij de Nederlander, die eerder in de set al een racket had kapotgeslagen.

Afgelopen zondag speelde Van de Zandschulp nog in Ahoy in Rotterdam, waar hij samen met Robin Haase de finale verloor in het mannendubbelspel van het ABN Amro Open.

Monfils stond in 2016 even zesde op de wereldranglijst, maar de 37-jarige veteraan is inmiddels gezakt naar de 68ste plaats, twee plekken hoger dan Van de Zandschulp. Beiden verloren vorige week in Rotterdam van Jannik Sinner, waarbij Monfils nog wel een set wist te winnen van de Italiaanse toernooiwinnaar.

Onnodige fouten kosten Van de Zandschulp de wedstrijd

De wedstrijd in Doha begon slecht voor Van de Zandschulp. Monfils brak meteen de eerste servicegame van de Nederlander, die vervolgens door onnodige fouten twee breakkansen op de service van de Fransman onbenut liet. Ook de tweede opslagbeurt van Van de Zandschulp ging verloren, waardoor Monfils de eerste set eenvoudig met 6-1 won.

In de tweede set kreeg Van de Zandschulp meer controle over zijn spel en slaagde hij erin zijn eigen servicegames te behouden. Door in de zesde game de service van Monfils te breken, liep hij uit naar een 5-2 voorsprong.

Van de Zandschulp kon echter geen van de zes setpunten benutten, waardoor Monfils terugkwam tot 6-6. Bij 6-3 in de tiebreak kreeg Monfils drie matchpoints. De Nederlander wist ze alle drie te redden en kreeg zelf nog twee setpoints, maar uiteindelijk ging de tiebreak met 11-9 naar de Fransman, die daarmee de tweede set en de wedstrijd won.

Griekspoor meldt zich af

Eerder op de dag meldde Tallon Griekspoor zich op het laatste moment af voor zijn wedstrijd in de eerste ronde tegen de Fransman Hugo Grenier. Hij is nog niet volledig hersteld van zijn zware week bij het ABN Amro Open, waar hij de halve finales haalde, en heeft last van problemen aan zijn onderrug.

Na het ABN Amro Open gaf toernooidirecteur en oud-tennisser Richard Krajicek zijn mening over Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp.

Plaats een reactie