Krajicek wil Alcaraz overtuigen om deel te nemen aan ABN Amro Open in 2025

Richard Krajicek heeft aangekondigd dat hij de komende maanden zijn best zal doen om Carlos Alcaraz naar het ABN Amro Open te halen in 2025. Dit verklaarde de toernooidirecteur kort nadat de editie van 2024 was afgesloten met Jannik Sinner als winnaar.

Krajicek is zich ervan bewust dat het geen gemakkelijke taak zal zijn om de Spaanse toptennisser, die momenteel op de tweede plaats staat in de wereldranglijst achter Novak Djokovic, te strikken. “Zijn komst is zeker een wens”, aldus Krajicek.

Drie jaar geleden miste Krajicek de kans om Alcaraz te contracteren voor het toernooi in Rotterdam, een beslissing waar hij nog steeds een beetje spijt van heeft. De populaire Spanjaard werd destijds voor drie jaar vastgelegd door het graveltoernooi in Rio de Janeiro, dat in dezelfde periode als Rotterdam plaatsvindt.

Het contract van Alcaraz met Rio de Janeiro, waar hij deze week weer speelt, loopt binnenkort af. Krajicek wil er snel bij zijn voor 2025 om een kans te maken bij de regerend Wimbledon-kampioen.

Sinner als inspiratie

Krajicek denkt dat hij Sinner als voorbeeld kan gebruiken om Alcaraz te overtuigen. “Wat Sinner nu heel mooi laat zien, is dat je met het spelen van de Australian Open, het ABN Amro Open en straks Indian Wells (een groot Amerikaans toernooi in maart) een mooi schema hebt en op dezelfde ondergrond blijft spelen”, legt Krajicek uit.

“Alcaraz ging nu van het hardcourt in Australië naar het gravel in Zuid-Amerika. Vervolgens gaat hij weer terug naar het hardcourt in Indian Wells en Miami. Ik vraag me af of Alcaraz elke keer in februari die graveltoernooien in Zuid-Amerika wil blijven spelen. Bovendien is hij veel aan het reizen. Ik hoop dat dit hem ervan zal overtuigen om naar ons toernooi te komen”, voegt hij eraan toe.

Krajicek benadrukt dat hij erg blij is met de spelers die deze week in Ahoy hebben gespeeld, maar hij erkent dat Alcaraz van een ander niveau is. “We zullen hem in ieder geval snel laten weten dat er interesse is”, zegt hij.

De komst van Alcaraz zal echter een prijskaartje hebben. Het management van de Spanjaard vroeg naar verluidt 750.000 euro startgeld voor zijn deelname aan het toernooi in Wenen in 2023.

En wat betreft Sinner? De Italiaan is nog niet vastgelegd voor volgend jaar, maar gaf wel aan loyaal te willen blijven richting Rotterdam. De aanwezigheid van zowel Sinner als Alcaraz, inmiddels twee grote sterren in het mondiale tennis, op hetzelfde toernooi zal een aanzienlijke impact hebben op het spelersbudget. “We zullen het financieel merken, maar ik weet niet of het onmogelijk is”, aldus Krajicek.

Krajicek teleurgesteld: toernooi een week eerder

Het ABN Amro Open zal in 2025 een week eerder plaatsvinden. Krajicek is niet blij met deze keuze van de ATP, die verantwoordelijk is voor de tenniskalender bij de mannen, omdat het toernooi nu slechts één week na de Australian Open wordt gespeeld in plaats van twee weken. Dit vergroot de kans op afmeldingen.

“Het is niet ideaal. Voorlopig geldt dit alleen voor volgend jaar. Ik weet niet waarom dit besloten is. We hopen dat het in 2026 weer anders zal zijn”, aldus Krajicek.

Krajicek keek vorige week tevreden naar de prestaties van de Nederlandse spelers. Tallon Griekspoor bereikte voor het tweede jaar op rij de halve finales en Wesley Koolhof won de dubbeltitel.

Griekspoor heeft laten zien dat zijn ambitie om in de top tien te komen gerechtvaardigd is. “Ik denk dat hij het echt kan”, zegt Krajicek. “Het bereiken van de top vijf is echter een ander niveau. Misschien kan hij dat ook wel, maar dan moet hij nog wel verbeteringen aanbrengen. De top tien, waarom niet? Je moet goed spelen en vooral consistent spelen”, voegt hij eraan toe.

Geloof in Van de Zandschulp

Krajicek vindt dat Botic van de Zandschulp, die in Ahoy in de eerste ronde van Sinner verloor, dezelfde ambitie moet hebben. “De afgelopen twaalf maanden waren niet gemakkelijk voor hem. Hij lootte hier tegen Sinner, dus dat hielp ook niet mee”, legt Krajicek uit.

“Ik sprak Botic nog na de dubbelfinale en ik vertelde hem dat ook de dubbelpartijen hem helpen. Ik geloof echt in Botic, hij heeft een zeer hoog niveau. Tallon en Botic kunnen elkaar naar een hoger niveau tillen. Dat kan ook helpen om een van hen in de top tien te krijgen, of misschien zelfs allebei”, concludeert hij.

Plaats een reactie