Tallon Griekspoor: De Koning van de Tiebreaks in Ahoy

Sinds de Australian Open heeft Tallon Griekspoor tien sets gespeeld. Maar liefst negen van deze sets eindigden in een tiebreak, waarvan hij er acht heeft weten te winnen. En dit alles voor eigen publiek. Eerst tijdens de Davis Cup en nu ook tijdens het ABN Amro Open, waar hij vanavond de kwartfinale speelt.

Griekspoor heeft zichzelf ontpopt als een ware tiebreak-koning. Op donderdag wist hij het publiek in Rotterdam te verbazen door Hubert Hurkacz, de nummer 8 van de wereld, te verslaan met 6-7 (5), 7-6 (5), 7-6 (4).

“Hoe ik een tiebreak ervaar? Het is doden of gedood worden”, zei Griekspoor zonder aarzeling tijdens een persconferentie in Ahoy. “Je moet er volledig voor gaan en de punten zelf binnenhalen.”

Een Kanon van een Service

‘De punten zelf binnenhalen’, oftewel aanvallend tennis. Op deze manier wist Griekspoor de laatste twee tiebreaks te winnen. Als nummer 30 van de wereld heeft hij voor de tweede keer in zijn carrière een top tien speler verslagen.

“Dit is een van de mooiste overwinningen uit mijn carrière, zo niet de mooiste. Het betekent veel voor me”, sprak Griekspoor trots.

Een tiebreak tegen het Poolse servicekanon Hurkacz is bijna het hoogst haalbare, vooral op een indoorbaan. Griekspoor zei hierover: “Hij is waarschijnlijk de beste server op de ATP-tour. Hij wint vier van de vijf servicegames met gemak.”

“Daarom richtte ik me vooral op het winnen van mijn eigen servicegames. En in de tiebreak wachtte ik op één of twee kansen. En daar ging ik dan vol voor.”

Deze aanpak heeft hem de overwinning opgeleverd. “Ik ben ontzettend blij en trots dat ik hier voor eigen publiek zo’n overwinning kan behalen. Aan het begin van het jaar ging het nog wat moeizaam, maar dat het nu al zo goed gaat, geeft me veel voldoening.”

In de kwartfinale staat Griekspoor vanavond tegenover de nummer 55 van de wereldranglijst: Emil Ruusuvuori. “Deze wedstrijd zal niet veel anders zijn. Ook hij serveert goed en speelt aanvallend tennis”, aldus Griekspoor over de Fin.

“Ik zal hard moeten werken, want hij is een sterke indoor speler. Mijn gameplan zal hetzelfde zijn als tegen Hurkacz.”

En dus behoren nieuwe tiebreaks weer tot de mogelijkheden. Griekspoor, die op de baan zeer extravert is, kan niet wachten. Vooral in Rotterdam geniet hij van deze spannende momenten.

“Ik vind het geweldig om voor eigen publiek te spelen. Op dat gebied ben ik heel anders dan Botic van de Zandschulp. Maar dat is niet per se goed of slecht, hij is ook een ongelooflijk goede speler.”

Tegen Sinner?

Toernooidirecteur Richard Krajicek sprak gisteren de hoop uit op een halve finale tussen Griekspoor en Jannik Sinner, de winnaar van de Australian Open. Maar Griekspoor waarschuwt dat het nog ver weg is. Hij staat een zware wedstrijd te wachten tegen Ruusuvuori.

“Voor mij is Sinner op dit moment de beste speler ter wereld. Hij heeft 24 van zijn laatste 26 wedstrijden gewonnen”, aldus Griekspoor, om vervolgens lachend af te sluiten: “Dus ik hoop op een andere tegenstander in de halve finale.”

Plaats een reactie