Tallon Griekspoor schittert in Ahoy en verslaat Hurkacz na indrukwekkende overwinning

Tallon Griekspoor heeft op overtuigende wijze het Poolse servicekanon Hubert Hurkacz verslagen in Ahoy. Het was een enerverende wedstrijd die zeer dicht bij elkaar lag, maar Griekspoor wist zich op knappe wijze te plaatsen voor de kwartfinales van het ABN Amro Open. Griekspoor won de wedstrijd in drie sets: 6-7 (5), 7-6 (5), 7-6 (4).

Deze twee tennissers hebben al vaker spannende wedstrijden tegen elkaar gespeeld, zoals de vijf uur durende vijfsetter op Roland Garros van vorig jaar (gewonnen door Hurkacz) en de wedstrijd op gras in Halle enkele weken later (gewonnen door Griekspoor).

In Ahoy liet Griekspoor, de nummer 29 van de wereld, indrukwekkend spel zien tegen de nummer acht van de wereld, de oerdegelijke Pool.

Griekspoor heeft ambitie en durfde aan het begin van het toernooi in Rotterdam hardop te zeggen dat hij de top tien van de wereld wil bereiken. Donderdagmiddag heeft hij laten zien dat hij deze ambitie waarmaakt.

‘Een belangrijke overwinning’

“Ik ben ontzettend trots op mezelf. Dit is een prachtige overwinning, misschien wel de mooiste uit mijn carrière. Het is mijn tweede overwinning op een speler uit de top tien, en dat doe ik dan hier in Ahoy. Dit betekent veel voor mij”, zei Griekspoor met een glimlach. “Om deze jongen op zijn favoriete ondergrond te verslaan, betekent heel veel voor mij.”

Griekspoors coach Kristof Vliegen pinkte zelfs een traantje weg op de tribune na afloop, wat de emotionele lading van de overwinning weergaf. “Dit laat ook zien wat ik kan. Ik heb vertrouwen in mezelf en ik weet wat ik ervoor doe. Dit zijn de momenten om het te laten zien”, aldus Griekspoor.

In een wedstrijd vol servicegeweld zagen de fans in Ahoy in de eerste set elf games lang prachtig tennis zonder breaks, zelfs geen kans op een break.

Hurkacz verloor vijf punten op zijn eigen service, terwijl Griekspoor er slechts twee verloor. Toch kreeg Griekspoor op 6-5 op zijn eigen service plotseling twee setpunten tegen. Maar de sterk spelende Nederlander wist knap vier punten op rij te winnen en dwong een tiebreak af.

In die tiebreak won Griekspoor de eerste drie punten en nadat Hurkacz uit frustratie zijn racket op het hardcourt smeet bij een minibreak voor 4-2, leek de Pool geknakt. Hij vocht zich echter terug naar 4-5, waardoor Griekspoor begon te mokken. Op het eerste setpunt sloeg Hurkacz onverbiddelijk toe met een ace.

De tweede set verliep net zo gelijk op, maar de Pool zette iets meer druk en liet een breakkans onbenut. Opnieuw zou een tiebreak de beslissing brengen. Hierin was Griekspoor ijzersterk. Hij liep snel uit naar een 4-1 voorsprong en kreeg meerdere setpunten op 6-2. Hurkacz vocht terug met aces, maar Griekspoor overleefde.

Spannend

Ook de derde set eindigde na een spannende slotfase in een tiebreak. Griekspoor benutte de eerste breekkans, maar gaf die voorsprong snel weer uit handen. In de zinderende eindfase toonde Griekspoor een enorme wil om te winnen en hij trok de tiebreak met 7-4 naar zich toe.

“Ik denk dat ik in alle tiebreaks aanvallend ben blijven spelen”, zei Griekspoor. “Vooral in de tweede en derde tiebreak zei ik tegen mezelf dat ik ervoor moest blijven gaan en ik bleef goed serveren.”

Griekspoor zal in de kwartfinales de winnaar treffen van de wedstrijd tussen Jan-Lennard Struff en Emil Ruusuvuori.

Plaats een reactie