Sinner verkiest tennis boven festiviteiten: ‘Nee’ tegen veel dingen

Jannik Sinner blijft trouw aan zichzelf. De 22-jarige Italiaan is deze week de grote ster van het ABN Amro Open in Rotterdam, maar hij houdt niet van sterallures. Na alle lof en huldigingen voor zijn Australian Open-titel in januari, wil de tennisser uit Zuid-Tirol vooral weer op de tennisbaan staan.

Sinner kreeg de afgelopen weken veel te verduren na zijn succes in Melbourne. Hij ontmoette de Italiaanse president en premier in Rome, poseerde uitgebreid in het Colosseum en kreeg zelfs een uitnodiging voor het Sanremo-festival. Maar hij bedankte vriendelijk voor dat laatste.

De finale van het iconische Italiaanse muziekfestival vond afgelopen zaterdag plaats, maar Sinner was op dat moment alweer aan het trainen in Rotterdam Ahoy met onder andere Tallon Griekspoor en Jesper de Jong.

Tennis heeft de hoogste prioriteit

“Ik heb tegen veel dingen ‘nee’ gezegd, omdat het belangrijkste voor mij is om weer te gaan trainen”, aldus Sinner. “Ik heb een paar dagen vrij genomen en ben daarna meteen weer gaan trainen. Dat is mijn hoogste prioriteit.”

De rustige manier waarop Sinner zijn verhaal vertelt, weerspiegelt zijn ingetogen karakter. Hij is geboren in het bescheiden bergdorpje San Candido in Noord-Italië, vlakbij de grens met Oostenrijk. Een regio waar vooral skiërs en biatleten vandaan komen, maar tennisser? Sinner is de uitzondering, hoewel hij ook een grote liefhebber van skiën blijft.

Het gebied in de Italiaanse Dolomieten staat bekend om zijn harde werkers. “Als je op tijd moet zijn, dan ben je op tijd. Of zelfs iets eerder. We zijn als een Zwitsers uurwerk. Ik vind dat ik ook een harde werker ben. Als ik om 17.00 uur in de sportschool moet zijn, dan ben ik er ook om 17.00 uur”, vertelt Sinner.

Sinner woont nu in Monte Carlo, maar hij is trots op zijn geboortestreek. “Het is een heel rustig, veilig en schoon deel van Italië. De mensen zijn er erg kalm. Hoe verder je naar het zuiden van Italië gaat, hoe chaotischer het wordt”, glimlacht Sinner wanneer hem naar zijn roots wordt gevraagd.

Hij praat ook graag over zijn ski-achtergrond. Sinner groeide op met zowel een tennisracket als ski’s. In zijn jeugd was hij zeer bedreven in slalom en reuzenslalom en behoorde hij van zijn achtste tot twaalfde zelfs tot de nationale top in zijn leeftijdscategorie. Pas vanaf zijn dertiende richtte Sinner zich volledig op tennis.

“Skiën brengt het risico op blessures met zich mee, dat vond ik zwaar. Met tennis heb je dat niet”, legt hij uit.

Sinner gaat overigens nog steeds skiën wanneer hij de kans krijgt. Zo wilde hij met de legendarische oud-skiër Alberto Tomba de pistes verkennen rond kerst, maar die afspraak ging op het laatste moment niet door.

Met wie Sinner wel een afspraak heeft, is Botic van de Zandschulp. De twee ontmoeten elkaar deze week in de eerste ronde van het ABN Amro Open. De Nederlander speelde ook al tegen de Italiaan in de openingsronde van de Australian Open in januari.

Weer tegen Van de Zandschulp

Sinner won destijds in Melbourne in straight sets. “Nu spelen we indoor, dus de omstandigheden zijn heel anders”, blijft de Italiaan bescheiden. “Ik heb veel respect voor Botic, hij is een geweldige speler. Het publiek zal ook achter hem staan, dus ik hoop op een mooie sfeer.”

Plaats een reactie