Griekspoor vecht zich naar overwinning in Rotterdam, De Jong uitgeschakeld

Tallon Griekspoor (ATP-29) heeft een spannende wedstrijd gewonnen en zich geplaatst voor de tweede ronde van het ABN Amro Open Rotterdam. Ondanks het feit dat hij twee matchpoints tegen kreeg, wist hij de Italiaan Lorenzo Musetti te verslaan met 3-6, 7-6 (9-7) en 7-6 (7-3).

Griekspoor was blij met de overwinning na een zware avond: “Ik ben trots op mezelf dat ik deze wedstrijd heb kunnen winnen. Het betekent veel voor me om op zulke dagen te kunnen winnen. Dit is belangrijk, vooral als je vooruit wilt komen.”

Jesper de Jong, die een wildcard kreeg, verloor eerder op de dag in twee sets van Milos Raonic uit Canada.

Musetti domineert

In de eerste set was Musetti (ATP-26) de betere speler. Hij brak de service van Griekspoor in de vierde game, terwijl Griekspoor vorig jaar nog halvefinalist was in Rotterdam.

Bij een voorsprong van 5-2 kreeg de 21-jarige Italiaan setpunten op de service van Griekspoor, maar de Nederlander wist ze allemaal weg te werken. Musetti won uiteindelijk zijn servicegame en pakte de set met 6-3.

In de tweede set begon Musetti opnieuw sterk. Hij kreeg al in de tweede servicegame van Griekspoor twee breekpunten, maar de Nederlander wist in de wedstrijd te blijven en kwam op een voorsprong van 2-1.

Griekspoor raakte steeds meer gefrustreerd en gooide zijn racket in de zesde game. In de negende game sloeg hij boos een bal het publiek in, wat resulteerde in een waarschuwing. Hij won die game wel en kwam op 5-4.

Griekspoor moest vervolgens de 5-5 toestaan, waarop hij opnieuw zijn racket smeet. Het lukte hem niet om breekpunten te krijgen of Musetti te breken.

Maar bij een voorsprong van 6-5 kreeg de Nederlander eindelijk zijn eerste breekkans. Het was meteen een setpunt, maar Griekspoor sloeg de bal in het net na een goede rally. Daarna moest er een tiebreak gespeeld worden. Die ging met 9-7 naar Griekspoor.

In de derde set was Musetti weer aan zet. Hij kreeg meteen twee kansen om de servicegame van Griekspoor te breken, maar hij sloeg een makkelijke bal uit en raakte gefrustreerd. Toch wist hij uiteindelijk een break te plaatsen.

De Italiaan liep uit naar 4-1, maar Griekspoor wist terug te komen tot 4-2 door Musetti te breken en vocht zich zo opnieuw terug in de wedstrijd.

Matchpoints

Op service leek het mis te gaan bij een stand van 6-5. Musetti sloeg een geweldige return en kreeg daardoor twee matchpoints. Griekspoor wist ze allebei weg te werken, behield zijn servicegame en dwong een tiebreak af.

Het publiek speelde een grote rol bij de comeback van Griekspoor. “Er staat druk op als je in Nederland speelt. Aan de andere kant geniet ik er ook van. Ik denk dat deze wedstrijd op een andere locatie heel anders zou zijn afgelopen.”

In de tiebreak brak Griekspoor meteen de service van Musetti en behield hij overtuigend zijn eigen service. Bij een stand van 5-2 brak Griekspoor opnieuw de service van Musetti, waardoor hij vier matchpoints kreeg. Hij miste de eerste, maar maakte het daarna alsnog af.

De Jong uitgeschakeld

Jesper de Jong (ATP-141), die een wildcard kreeg, verloor in de eerste ronde van Milos Raonic (ATP-309). De Jong kon goed meekomen met de lange Raonic, maar kwam net tekort op cruciale momenten: 7-6 (5), 6-4.

Raonic, een 33-jarige Canadees geboren in Montenegro, speelde een decennium geleden nog in de top van de wereld. Hij was onder andere verliezend finalist op Wimbledon in 2016 en stond even op de derde plaats van de wereldranglijst.

“Het was erg moeilijk om tegen hem te spelen. Ik ben natuurlijk teleurgesteld over het verlies, maar het is geweldig om hier in Ahoy te spelen”, zei De Jong na afloop.

De Jong kon goed meekomen in de eerste set en dwong een tiebreak af. Bij een stand van 3-3 moest hij een mini-break toestaan. Dat was pech voor De Jong, want de bal van Raonic ging via het net en leverde hem het punt op.

Bij een stand van 5-3 wist De Jong een servicepunt terug te pakken: 5-4. Hij kwam zelfs terug tot 5-5, maar sloeg toen een dubbele fout op zijn eigen service. Daarna serveerde Raonic de eerste set solide uit.

‘Hielp me niet verder’

Na afloop gaf De Jong toe dat de dubbele fout waarschijnlijk te maken had met spanning. Maar de stadionspeaker was meedogenloos. Hij benoemde de cruciale dubbele fout van De Jong nogmaals aan het begin van de tweede set. “Vooral die dubbele fout zal blijven hangen”, zei hij.

De Jong hoorde het ook. “Ik denk dat hij wat onervaren was, maar het is niet leuk om te horen”, zei De Jong. “Het hielp me niet echt verder in de wedstrijd.”

In de tweede set waren beide spelers aan elkaar gewaagd. De Jong kreeg bij een stand van 3-3 een breekpunt tegen en bij 4-4 nog een keer. Raonic pakte het tweede breekpunt en plaatste op een cruciaal moment een break.

Botic van de Zandschulp is de laatste Nederlandse speler in het hoofdtoernooi. Hij speelt in de eerste ronde tegen Jannik Sinner. Die wedstrijd vindt plaats op woensdag.

Plaats een reactie