15-jarig tennistalent Boogaard verliest in Ahoy als jongste deelnemer ooit

Thijs Boogaard heeft zijn debuut bij het ABN Amro Open in Rotterdam niet kunnen vieren met een overwinning. Het 15-jarige tennistalent verloor zaterdagmiddag in de eerste kwalificatieronde met 6-3, 6-3 van de Fransman Hugo Gaston.

Boogaard, de nummer 1681 van de wereld, was de jongste deelnemer ooit in Ahoy tijdens het 51ste editie van het toernooi.

De tennisser uit Geldermalsen staat bekend als een veelbelovend talent en kreeg daarom een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek voor de kwalificaties. Het was een mooie kans voor Boogaard om te proeven van het grote werk.

‘Een geweldige ervaring’

Na afloop toonde Boogaard vooral trots dat hij mocht debuteren in Ahoy. “Het was een geweldige ervaring om hier voor mijn eigen publiek te mogen spelen. Ik hoop dat er meer kansen komen”, zei hij. “Ik liep hier vroeger als kleine jongen al rond en nu mag ik hier spelen, ik heb er geen woorden voor.”

Boogaard maakte in 2023 naam door op 14-jarige leeftijd al tot de top 100 van het internationale juniorentennis door te dringen, waar spelers tot en met 18 jaar actief zijn.

De tiener deed in 2023 ook mee aan de juniorenversies van Roland Garros en Wimbledon en speelde in januari ook op de Australian Open.

Volle baan

Boogaard leek aanvankelijk weinig last te hebben van zenuwen op de overvolle baan 1 in Ahoy (het center court wordt tijdens de kwalificaties niet gebruikt). Hij speelde vrijuit, sloeg een aantal indrukwekkende backhandwinners en serveerde soms met snelheden van rond de 200 kilometer per uur.

De 23-jarige Gaston, de nummer 86 van de wereld, kreeg echter steeds meer grip op het spel van de tiener en trok langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe.

Na zijn nederlaag nam Boogaard uitgebreid de tijd om handtekeningen uit te delen aan fans. Hiermee liet hij zien dat hij ondanks het verlies van de ervaring heeft genoten.

Het tennistalent keert nu terug naar het juniorencircuit. “Ik speel binnenkort een toernooi in Egypte op gravel en ik blijf de grandslams bij de junioren spelen, maar af en toe zal ik ook aan een professioneel toernooi deelnemen.”

Seizoenkaart Feyenoord

Tennis en ontspanning gaan nog steeds hand in hand bij Boogaard. Hij zal zondagavond namelijk niet in Ahoy zijn, maar in De Kuip bij de wedstrijd Feyenoord-Sparta. Het tennistalent heeft namelijk een seizoenkaart van de regerend kampioen van de eredivisie.

Naast Boogaard deden nog twee Nederlandse spelers mee aan het kwalificatietoernooi op zaterdag. Gijs Brouwer, kwartfinalist in Ahoy in 2023, versloeg de Fransman Luca Van Assche met 6-3, 6-3. Guy den Ouden verloor met 6-4, 7-5 van de Spanjaard Pablo Llamas Ruiz.

Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Jesper de Jong zijn al zeker van een plek in het hoofdtoernooi.

Van de Zandschulp had geen geluk bij de loting. Hij speelt in de eerste ronde tegen Jannik Sinner, de winnaar van de Australian Open. Griekspoor neemt het op tegen de Italiaan Lorenzo Musetti en De Jong, die op basis van een wildcard meedoet, moet het opnemen tegen Milos Raonic uit Canada.

Plaats een reactie