Krajicek blikt terug op gemiste kansen en kijkt naar de toekomst

“Soms zit het mee, soms zit het tegen”, vertelt Richard Krajicek, directeur van het ABN Amro-tennistoernooi, in een interview met Langs de Lijn En Omstreken. Hij denkt terug aan het moment dat hij de kans had om de nummer één van de toekomst te verwelkomen, maar deze kans aan zich voorbij liet gaan.

Terugkijkend op de 51ste editie van het toernooi in Rotterdam, dat binnenkort van start gaat, herinnert Krajicek zich een moment van drie jaar geleden. Een jonge Carlos Alcaraz, destijds nog niet in de top 100 van de wereldranglijst, vroeg om een wildcard. Krajicek weigerde.

“Ik gaf de wildcard liever aan Andy Murray”, legt Krajicek uit. Destijds leek dit een logische keuze, maar achteraf gezien heeft het Krajicek wel dwarsgezeten. Een jaar en een half na de afwijzing werd Alcaraz de nummer één van de wereld.

Alcaraz vond zijn weg naar Brazilië

In 2021 kreeg Alcaraz wel een wildcard voor het graveltoernooi in Rio de Janeiro en sindsdien kiest de Spanjaard ervoor om in deze periode in Brazilië te spelen. “Je wilt niet nogmaals de nummer één van morgen afwijzen”, aldus Krajicek.

Om deze reden heeft Krajicek dit jaar een wildcard gegeven aan het Servische talent Hamad Medjedovic, die in december de NextGen Finals won, het eindejaarstoernooi voor de beste tennissers onder de 21 jaar. Krajicek hoopte hiermee een toekomstige ster aangetrokken te hebben.

Helaas moest Medjedovic zich afmelden vanwege ziekte. Gelukkig kon Jesper de Jong de wildcard van de Serviër overnemen. De afmelding van Daniil Medvedev betekende dat de wildcard van Botic van de Zandschulp naar het Kroatische toptalent Dino Prizmic (18) kon gaan.

Naast de hoop op toekomstige sterren verwelkomt Krajicek ook vier spelers uit de top tien in Rotterdam, waaronder Jannik Sinner (ATP-4), de winnaar van de Australian Open, Andrej Roeblev (ATP-5), Holger Rune (ATP-7) en Hubert Hurkacz (ATP-8). Ook nummer 11 Alex De Minaur doet mee.

Terugblik op de oude en nieuwe nummer één

Krajicek kijkt met plezier terug op de editie van 2018. Het was een memorabel toernooi waarin Roger Federer zijn derde titel in Rotterdam behaalde. De kampioen van 2005 en 2012 versloeg Grigor Dimitrov in de finale met 6-2, 6-2.

Maar dat was niet alles, Federer werd door zijn overwinning op Robin Haase in de kwartfinales opnieuw de nummer één van de wereld. Op 36-jarige leeftijd werd hij de oudste wereldranglijstaanvoerder sinds de invoering van de mondiale tennisladder in 1973.

Het mooie aan dit moment was dat Federer zichzelf aanbood om deel te nemen aan het toernooi. “Hij zou eigenlijk niet meedoen, maar kon de nummer één van de wereld worden. Ik kreeg daarom een last-minute bericht van zijn manager. We waren er snel uit”, aldus Krajicek.

Bekijk hieronder de finale van 2018 en de reactie van Roger Federer:

Plaats een reactie