Nederland plaatst zich voor Davis Cup Finals na comeback tegen Zwitserland

De Nederlandse tennissers hebben een indrukwekkende comeback gemaakt tegen Zwitserland in Martiniplaza in Groningen en zich geplaatst voor de groepsfase van de Davis Cup Finals. Botic van de Zandschulp won de beslissende wedstrijd met 5-7, 7-6 (5), 6-3 van Marc-Andrea Hüsler. Nederland won het duel met 3-2.

Eerder op de dag hield Tallon Griekspoor Nederland in de race door Leandro Riedi in twee sets te verslaan: 7-6 (6), 7-6 (3). Hiermee bracht hij de stand op 2-2.

Van de Zandschulp had aanvankelijk moeite met het spel van Hüsler, die niet alleen geweldig serveerde, maar ook meer lef toonde in de rally’s. Maar Van de Zandschulp herpakte zich en won de tweede set in een tiebreak. In de derde set liet hij zien dat hij de nodige moed had geput uit zijn eerdere overwinning.

Griekspoor houdt Nederland in de race

Griekspoor, de nummer 23 van de wereld, vertrouwde vooral op zijn eigen service in zijn wedstrijd tegen Riedi. Zijn eerste service was een plaag voor zijn Zwitserse tegenstander. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op en de tiebreaks waren in het voordeel van Griekspoor. Hij kon rekenen op de steun van het publiek, net als het hele Nederlandse team.

De overwinning van Griekspoor was noodzakelijk. Hij zette Nederland vrijdag op een 1-0 voorsprong door Hüsler te verslaan, maar Van de Zandschulp verloor vervolgens van Riedi.

Met een 1-1 tussenstand volgde zaterdagmiddag het dubbelspel, waarin Zwitserland op voorsprong kwam. Jean-Julien Rojer en Wesley Koolhof verloren met 7-6 (5), 7-6 (2) van Hüsler en Riedi.

De nederlaag van Koolhof en Rojer was verrassend, gezien hun ervaring en prestaties in het verleden. Maar de Zwitserse spelers, die respectievelijk nummer 257 en 385 van de wereld zijn in het dubbelspel, domineerden vanaf het begin van de wedstrijd, ook in de tiebreaks.

‘Frustrerend’

Koolhof noemde de nederlaag frustrerend. “Wij zijn de betere dubbelaars, maar we hadden moeite met hun service.”

“We waren ook niet in onze beste vorm”, vond Rojer. “En we spelen niet meer samen. We trainen wel de hele week, maar een wedstrijd is toch anders. Het ging gewoon wat minder vandaag.”

De stemming in Groningen veranderde echter na de knappe overwinningen van Griekspoor en Van de Zandschulp. Nederland heeft zich alsnog gekwalificeerd voor de Davis Cup Finals.

Plaats een reactie