Jannik Sinner verovert eerste grandslamtitel na spectaculaire comeback tegen Medvedev op Australian Open

Jannik Sinner heeft op sensationele wijze zijn eerste grandslamtitel gewonnen op de Australian Open. De 22-jarige Italiaan moest een grote achterstand goedmaken in de finale tegen de Rus Daniil Medvedev. Na een 0-2 achterstand in sets wist Sinner zich terug te vechten en de overwinning naar zich toe te trekken met 3-6, 3-6, 6-4, 6-4, 6-3.

Deze historische overwinning van Sinner betekent ook een primeur voor zijn land. Hij is de eerste Italiaan die de finale van de Australian Open heeft bereikt en tevens de eerste Italiaan die het toernooi heeft gewonnen. Sinds de invoering van het proftennis in 1968 is Sinner pas de tweede Italiaanse man die een grandslamtoernooi wint. In 1976 was Adriano Panatta de eerste Italiaan die dit presteerde op Roland Garros.

Medvedev verspeelt opnieuw voorsprong

Voor Medvedev was het een déjà vu moment in de vijfsetter finale. Twee jaar geleden verloor hij ook al de finale in Melbourne na een 2-0 voorsprong in vijf sets tegen Rafael Nadal. En het jaar daarvoor verloor hij ook al de eindstrijd van de Australian Open van Novak Djokovic.

In zijn overwinningsspeech bedankte Sinner zijn begeleidingsteam op de tribune. Hij sprak zijn waardering uit voor hun steun en begrip, vooral omdat hij nog jong is en soms moeilijk te begrijpen kan zijn. Met een glimlach op zijn gezicht bedankte hij hen.

Medvedev toonde zich een sportieve verliezer en feliciteerde Sinner met zijn overwinning. Hij gaf aan dat Sinner de titel verdiende en hoopte hem in de toekomst te kunnen verslaan in een volgende grandslamfinale.

In topvorm

Sinner heeft in zijn nog prille carrière al indrukwekkende prestaties geleverd. Hij heeft al de kwartfinales bereikt van alle grandslamtoernooien. Vorig jaar behaalde hij de halve finales op Wimbledon en bereikte hij de vierde plaats op de wereldranglijst. Met zijn uitstekende vorm op deze Australian Open was Sinner de favoriet in de finale in de Rod Laver Arena, waar de 85-jarige Laver zelf aanwezig was.

Sinner heeft een indrukwekkend toernooi gespeeld. In zijn eerste vijf wedstrijden heeft hij geen enkele set verloren en heeft hij zes uur minder op de baan gestaan dan Medvedev. In de halve finale wist hij zelfs de tienvoudig winnaar Djokovic te verslaan in vier sets.

In de finale, waar Djokovic, Nadal en Roger Federer niet aanwezig waren, kreeg Sinner het echter moeilijker. Medvedev paste zijn tactiek aan en speelde agressief, waardoor Sinner aanvankelijk geen antwoord had. Na een sterke start van Medvedev in de eerste twee sets, begon Sinner aan zijn comeback.

Sinner wist zijn forehand steeds beter te benutten en zette Medvedev onder druk. Medvedev overleefde enkele breekkansen, maar uiteindelijk wist Sinner op cruciale momenten toe te slaan. Medvedev oogde vermoeid, terwijl Sinner alleen maar sterker werd.

Met een prachtige forehandwinner benutte Sinner zijn eerste matchpoint en viel hij uitgeput maar dolgelukkig op het hardcourt van de Rod Laver Arena.

Plaats een reactie