Jannik Sinner leert stap voor stap hoe Djokovic te verslaan

De indrukwekkende overwinning van Jannik Sinner op Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open is geen toeval. De 22-jarige Italiaan heeft veel geleerd van spelers als Roger Federer, met wie hij al vroeg in zijn carrière trainde, maar vooral van de Servische tennislegende. Hij plukt nu de vruchten van zijn leerproces.

Advies van Djokovic

Sinner trainde al op 16-jarige leeftijd met Djokovic in Monte Carlo, een populaire trainingslocatie voor professionele tennissers. “Het proces begon toen al om te leren van de beste spelers ter wereld”, vertelde Sinner in de Rod Laver Arena na zijn overwinning.

Sinner en Djokovic ontmoetten elkaar in 2021 voor het eerst in een wedstrijd, ook in Monte Carlo. Djokovic won die wedstrijd. Sinners toenmalige coach Riccardo Piatti vroeg Djokovic na afloop om advies over zijn pupil. Je wilt immers leren van de besten ter wereld.

Stadioninterviewer Jim Courier herinnerde Sinner aan dit verzoek. “Het verhaal klopt. Djokovic vertelde me destijds onder andere dat ik minder voorspelbaar moest gaan spelen”, zei de Italiaan.

En minder voorspelbaar werd Sinner zeker. In 2022 bracht hij Djokovic in de kwartfinales van Wimbledon bijna ten val, maar verloor uiteindelijk na een 2-0 voorsprong in sets. “Ik heb veel geleerd van die wedstrijd, het hoort allemaal bij het proces”, aldus Sinner.

Code gekraakt

Het vertrouwen bij de Italiaanse nummer vier van de wereld groeide en aan het einde van 2023 wist hij de strategie van de Servische tennisicoon te doorgronden. Hij versloeg Djokovic toen twee keer, bij de ATP Finals en in de Davis Cup.

Deze recente overwinningen legden de basis voor Sinner om nu op het hoogste podium een grote overwinning te behalen tegen misschien wel de beste tennisser aller tijden. “Ik was op zoek naar zo’n wedstrijd, winnen van een tegenstander van wie je veel hebt geleerd.”

Sinner is trots dat hij altijd geduldig is gebleven op zijn weg naar de top. “Geduld kan soms je grootste vijand zijn, omdat je te snel resultaten verwacht. Dan vergeet je dat het stap voor stap moet gaan.”

Terwijl andere talenten zoals Carlos Alcaraz als een komeet de top 10 bestormden, heeft Sinner een geleidelijkere weg bewandeld. In 2019 eindigde hij voor het eerst in de top 100 van het jaar, en twee jaar later werd hij een vaste waarde in de top 10. De afgelopen twee jaar sloot hij het seizoen af als nummer vier van de wereld.

Eerste grandslamfinale

Sinner is trots dat hij zijn eerste grandslamfinale heeft bereikt. Hij zag Djokovic vooral in de eerste twee sets worstelen. “Toen had ik het gevoel dat hij niet helemaal comfortabel was op de baan. Hij bewoog niet goed en was niet geconcentreerd. Maar dat hoort ook bij tennis, soms heb je slechte dagen.”

“Het voelt natuurlijk geweldig om Novak hier te verslaan, maar ik weet dat het toernooi nog niet voorbij is. Zondag is de finale, dat wordt weer een compleet andere wedstrijd.”

Plaats een reactie