Sabalenka en Zheng strijden om titel in Melbourne

Aryna Sabalenka heeft de kans om voor de tweede keer op rij de Australian Open te winnen. De Belarussische versloeg Coco Gauff in de halve finales zonder setverlies, maar het was geen gemakkelijke overwinning.

In de finale neemt Sabalenka het op tegen Zheng Qinwen, die in de andere halve finale Dajana Jastremska versloeg.

Spectaculaire herhaling van de US Open finale

De rematch van de US Open finale van vorig jaar, die werd gewonnen door Gauff, was spectaculair. Sabalenka wisselde krachtige forehands af met lelijke missers met de backhand en had moeite met de druk.

Sabalenka heeft de afgelopen drie jaar zes keer in de halve finales van een grandslamtoernooi gestaan. Haar enige grandslamtitel heeft ze tot nu toe gewonnen in Melbourne in 2023.

Geen gemakkelijke overwinning

De kans op titelprolongatie voor Sabalenka kwam niet vanzelf. De eerste set duurde 56 minuten, langer dan haar voorgaande wedstrijden dit toernooi. Gauff kwam terug van een 2-5 achterstand en Sabalenka had moeite om de set binnen te halen.

In de tiebreak wist Sabalenka haar demonen te overwinnen en won ze met 6-2. In de tweede set bleven de vrouwen dicht bij elkaar tot 4-4, maar Sabalenka wist de druk op Gauff op te voeren en forceerde een break voor een 5-4 voorsprong. Het serveren voor de wedstrijd verliep echter moeizaam voor Sabalenka.

Gauff werkte nog een matchpoint weg, maar op het tweede matchpoint was Sabalenka’s revanche op de verloren finale van New York compleet.

Zheng verslaat Jastremska

Sabalenka (25) kan zaterdag haar tweede grandslamtitel winnen tegen de Chinese Zheng (21), die zonder al te grote problemen de Oekraïense qualifier Jastremska versloeg. Jastremska was niet helemaal fit, wat bleek uit de medische time-outs die ze nodig had tijdens de wedstrijd.

In de tweede set bood Jastremska dapper tegenstand, maar Zheng serveerde goed en gaf weinig breakkansen weg. Zheng sloeg direct toe op haar eerste wedstrijdpunt.

Opnieuw tegen Sabalenka

De jonge Zheng staat voor de eerste keer in de finale van een grandslamtoernooi. Tot deze editie van de Australian Open had ze slechts één keer eerder de kwartfinales bereikt op een van de grote toernooien. Op de US Open van 2023 strandde ze in de kwartfinales tegen – jawel – Sabalenka.

Terwijl Sabalenka haar revanche kreeg in de halve finales tegen Gauff, krijgt Zheng zaterdag haar kans op zoete wraak in de finale in Melbourne.

Plaats een reactie