Zverev overtuigt met overwinning op Alcaraz in kwartfinales Australian Open

Alexander Zverev heeft voor een verrassing gezorgd op de Australian Open door Carlos Alcaraz uit de halve finales te houden. De Duitser was duidelijk superieur aan de Spaanse Wimbledon-winnaar van vorig jaar in Melbourne: 6-1, 6-3, 6-7 (2), 6-4.

Dit is de zevende keer dat Zverev de laatste vier haalt op een grandslamtoernooi, maar hij heeft slechts één keer de finale bereikt. In 2020 verloor hij de eindstrijd van de US Open.

Medvedev ook naar de laatste vier

Zverev zal het vrijdag opnemen tegen Daniil Medvedev, de finalist van 2021 en 2022, voor een plek in de finale. De Rus versloeg eerder op de dag de Pool Hubert Hurkacz in een marathonpartij: 7-6 (7), 2-6, 6-3, 5-7, 6-4.

De andere halve finale zal gaan tussen de Serviër Novak Djokovic en de Italiaan Jannik Sinner.

De afgelopen week in Melbourne ging het vaak over de aanstaande rechtszaak van Zverev in Duitsland. Op 31 mei zal de tennisser terechtstaan in Berlijn voor mishandeling van een ex-vriendin.

Rechtszaak

Zverev zou de vrouw in 2020 hebben mishandeld tijdens een ruzie in de Duitse hoofdstad. Een lokale rechtbank heeft de mishandeling bewezen geacht en de tennisser veroordeeld tot een boete van 450.000 euro, maar Zverev is in beroep gegaan tegen deze straf.

De ophef in Melbourne ontstond omdat Zverev eerder ook door een andere ex-vriendin werd beschuldigd van fysieke en mentale mishandeling. Deze vrouw heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan tegen de tennisser.

Er werd gesuggereerd door journalisten in Melbourne dat Zverev mogelijk niet zou mogen spelen gedurende het onderzoek. “Sommige journalisten schrijven dit omdat ze vooral geïnteresseerd zijn in dit verhaal en het aantal lezers, in plaats van de waarheid”, reageerde de Duitser.

De ophef heeft het niveau van Zverev niet echt beïnvloed. Hoewel hij met moeizame overwinningen de kwartfinales heeft bereikt, speelde hij grandioos tegen Alcaraz.

Zverev verkrampt

Tot aan 5-2 in de derde set had Zverev de controle. Hij bracht Alcaraz in de problemen met zijn krachtige backhands en forehands langs de lijn, maar verkrampte toen de overwinning in zicht was.

Alcaraz, de nummer twee van de wereld, begon weer te geloven, vocht voor elke bal en gesteund door het enthousiaste publiek dwong hij een vierde set af. De tennisser uit Murcia had het initiatief in die set, maar verloor verrassend zijn service op 4-4.

Deze keer hield Zverev zijn hoofd koel en slaakte een zucht van opluchting nadat hij zijn eerste matchpoint benutte.

Medvedev en Hurkacz hadden elkaar al vijf keer eerder ontmoet en de Pool stond met 3-2 voor. De Rus was in de laatste twee ontmoetingen de mindere.

Medvedev, tweevoudig verliezend finalist in Melbourne (2021, 2022), leek gemakkelijk op weg naar de overwinning in de vierde set. Hoewel Hurkacz op dat moment meer breekkansen had gehad en zelfs meer punten had gescoord, pakte de Rus de belangrijkste punten en was hij dicht bij de overwinning op 4-2.

Comeback Hurkacz

Plots kreeg Hurkacz de geest. De Poolse nummer negen van de wereld vocht knap terug en speelde enkele indrukwekkende games in het slot van de vierde set om een vijfde set af te dwingen.

In die vijfde set ging het lange tijd gelijk op, totdat Medvedev, die zich niet van de wijs had laten brengen door het verlies van de set, in de zevende game een break plaatste. Hurkacz kreeg nog wel een kans om terug te breken, maar de Rus behield zijn service.

Twee games later miste Medvedev zijn eerste matchpoint na een rally van twintig slagen. Met een mooie dropvolley was het tweede matchpoint wel raak. “Ik was erg blij met dat matchpoint”, lachte de winnaar na afloop. “Nu heb ik echt wat slaap nodig.”

Plaats een reactie