Zheng Qinwen bereikt halve finales Australian Open

Het Chinese talent Zheng Qinwen heeft voor het eerst in haar carrière de halve finales van een grandslamtoernooi bereikt. In een zware wedstrijd wist ze de Russin Anna Kalinskaja te verslaan met 6-7 (4), 6-3, 6-1.

Met deze prestatie volgt de 21-jarige Zheng in de voetsporen van haar landgenote en idool Li Na, die in 2014 de titel in Melbourne won.

Zheng brak door in 2023 met het winnen van twee WTA-titels en staat momenteel op de vijftiende plaats op de wereldranglijst. Dankzij haar overwinning zal ze haar debuut maken in de top tien.

Grote verantwoordelijkheid

Als kopvrouw van het Chinese tennis voelt Zheng een grote verantwoordelijkheid. “Dit brengt soms druk met zich mee, maar ik probeer vooral gefocust te blijven op mezelf”, zei ze eerder in Melbourne.

In Australië laat Zheng zien waarom ze zo snel naar de top is gestegen. Ze beweegt soepel, serveert sterk en domineert met haar groundstrokes vanaf de baseline.

Echter had Zheng het moeilijk tegen de 25-jarige Kalinskaya, de nummer 75 van de wereld die Arantxa Rus in de tweede ronde versloeg. Zheng maakte veel fouten en had moeite met de harde forehands van de Russin.

In de derde set kwam Zheng echter helemaal los. Ze serveerde sterk (tien aces in de hele wedstrijd) en won maar liefst twaalf punten op rij vanaf 0-1. Kalinskaja liet zich op 1-4 nog behandelen voor een blessure, maar dit bracht Zheng niet uit haar ritme.

Zheng tegen verrassende qualifier

In de halve finale speelt Zheng tegen de Oekraïense qualifier Dajana Jastremska. Jastremska was met 6-3, 6-4 te sterk voor de Tsjechische Linda Nosková.

Nosková, de nummer 50 van de wereld, plaatste de eerste break. Maar Jastremska brak direct terug en sloeg vervolgens in beide sets toe in de slotfase.

Na afloop van haar wedstrijd schreef Jastremska “Ik ben trots op onze strijders in Oekraïne” op het doorzichtige bord voor de camera, waar winnaars traditioneel een boodschap achterlaten.

“Ik schrijf altijd iets over Oekraïne, ik zie dat als mijn plicht”, zei een geëmotioneerde Jastremska tijdens de persconferentie. “Ik wil de Oekraïners laten weten dat ik heel trots op ze ben.”

Tweede qualifier

Jastremska (ATA-93) is pas de tweede qualifier in het open tijdperk (sinds 1968) van de Australian Open die de halve finales bereikt, na Christine Dorey in 1978. Ze is ook de tweede Oekraïense die de laatste vier bereikt op een grandslamtoernooi, na Jelina Svitolina.

In de andere halve finale staan de Wit-Russische Aryna Sabalenka en de Amerikaanse Coco Gauff tegenover elkaar.

Plaats een reactie