Primeur voor Gauff op Australian Open: naar halve finales na zege op Kostjoek

Coco Gauff maakt geschiedenis op Australian Open met halve finaleplaats na overwinning op Kostjoek

Coco Gauff heeft na een intense tenniswedstrijd van ruim drie uur de halve finales van de Australian Open bereikt. De negentienjarige Amerikaanse versloeg Marta Kostjoek uit Oekraïne in drie sets: 7-6 (6), 6-7 (3), 6-2.

Gauff, die vorig seizoen haar eerste grandslamtoernooi won op de US Open, werd in haar voorgaande vier optredens op de Australian Open telkens voor de kwartfinales uitgeschakeld.

Voor de 21-jarige Kostjoek, de nummer 37 van de wereld, was dit haar eerste kwartfinale ooit op een Grand Slam. Ondanks de spanning wist de Oekraïense haar zenuwen goed onder controle te houden.

Slordig begin Gauff

In het begin van de wedstrijd maakte Gauff, de nummer vier van de wereld, veel fouten en zag ze Kostjoek uitlopen naar een 1-5 voorsprong. De winnares van de US Open toonde echter haar vechtlust. Ze overleefde een setpunt op 2-5, sleepte een tiebreak eruit en wist daarin ook een setpunt weg te werken. Met 8-6 in de tiebreak ging de eerste set alsnog naar de Amerikaanse.

In de tweede set gebeurde het tegenovergestelde. Gauff gaf een voorsprong van 5-3 uit handen en verloor de tiebreak. Maar met een overtuigende laatste set, waarin Kostjoek nog een kleine opleving kende en een lovegame voorkwam, herstelde Gauff zich en plaatste ze zich voor het eerst in haar carrière voor de halve finales in Melbourne.

Titelverdedigster Aryna Sabalenka bereikte opnieuw eenvoudig de volgende ronde in Melbourne. De Belarussische versloeg Barbora Krejcikova met 6-2, 6-3.

Sabalenka had tot aan deze wedstrijd iets meer dan vier uur op de baan gestaan en slechts elf games verloren, terwijl Krejcikova, mede door drie driesetters, al 8,5 uur had gespeeld.

De nummer twee van de wereld was ook in haar vijfde partij van dit toernooi oppermachtig. Krejcikova, de winnares van Roland Garros in 2021, kon het hoge tempo simpelweg niet bijbenen, maakte te veel fouten en had zelden een antwoord op Sabalenka’s krachtige slagen.

Plaats een reactie