Swiatek ontsnapt aan nederlaag in spannende wedstrijd, Rybakina uitgeschakeld op Australian Open

Iga Swiatek heeft op het nippertje de tweede ronde van de Australian Open overleefd door een overwinning in drie sets op Danielle Collins: 6-4, 3-6, 6-4. Jessica Pegula, de als vijfde geplaatste speelster, verloor met 6-4, 6-2 van Clara Burel.

Swiatek, de nummer één van de wereld en viervoudig grandslamkampioene, wist terug te komen vanuit een bijna verloren positie tegen Collins. De Poolse had een set en een break voorsprong, maar Collins nam het initiatief over met krachtige slagen vanaf de baseline. Mede dankzij sterk serveren wist de Amerikaanse vijf games te winnen en kwam ze op een voorsprong van 5-1.

Swiatek zette vervolgens flink druk op Collins; ze miste vier setpunten en sloeg vier dubbele fouten (5-2). Hoewel ze nog een setpunt liet liggen, wist ze zich knap te herstellen en serveerde ze de set uiteindelijk uit met een lovegame.

Collins had Swiatek twee jaar geleden al eens verslagen in de halve finales van Melbourne en leek op weg naar haar tweede overwinning op de Poolse in hun vijfde ontmoeting. Collins bleef sterk spelen, leidde met 4-2 en kreeg op de service van Swiatek drie kansen om de wedstrijd te winnen. Het lukte de Amerikaanse echter niet om door te drukken en nadat het 4-4 was geworden, leek ze de moed op te geven.

Swiatek kwam met een lovegame op 5-4 en kreeg even later twee matchpoints. Collins nam opnieuw risico en wist beide matchpoints weg te werken met geweldig tennis.

Op het derde matchpoint probeerde Collins Swiatek te verrassen met een dropshot, maar de Poolse was alert, kwam op tijd bij de bal en maakte het winnende punt.

Blinkova wint na historische tiebreak van Rybakina

Jelena Rybakina (3) werd in de tweede ronde uitgeschakeld. De Kazachse, die vorig jaar de finale haalde, had kunnen winnen van Anna Blinkova, maar slaagde daar niet in: 4-6, 6-4, 6-7 (20-22).

Blinkova had in de derde set twee keer de kans om de wedstrijd te winnen, maar faalde ondanks twee wedstrijdpunten. Rybakina dwong een tiebreak af en deze werd historisch qua punten (42) en lengte (32 minuten).

De Russische speelster (WTA-57) kreeg als eerste matchpoints in de tiebreak, maar miste ze alle vier. Daarna kregen beide speelsters kansen om de wedstrijd te beslissen en Rybakina kon zes matchpoints niet benutten. Op het negende matchpoint van Blinkova sloeg Rybakina de bal buiten de baan.

Pegula verliest

Pegula verloor in een uur en tien minuten van Burel, de nummer 51 van de wereld. De Franse speelster kon het zelf nauwelijks geloven: “Ik besef het nog niet helemaal, ik tril nog steeds”, zei de 22-jarige na afloop.

“Ik zie de laatste bal nog steeds voor me. Ik ben zo blij dat ik het heb kunnen afmaken. Het was een goede wedstrijd en ik probeerde gewoon in het moment te blijven.”

Burel heeft nog nooit de derde ronde bereikt op de Australian Open, maar eerder wel op Roland Garros en twee keer op de US Open.

Pegula, die maar liefst 31 onnodige fouten maakte en slechts negen winners noteerde, haalde de afgelopen drie edities nog de kwartfinales in Melbourne.

Plaats een reactie