Grote namen presteren uitstekend op de Australian Open: overwinningen voor Swiatek, Alcaraz en Zverev

Op de derde dag van de Australian Open in Melbourne waren er geen grote verrassingen te bespeuren. Bij de vrouwen wisten Iga Swiatek en Jelena Rybakina de eerste hindernis te nemen, terwijl bij de mannen Carlos Alcaraz, Alexander Zverev en Holger Rune hetzelfde deden.

Swiatek, de nummer één van de wereld en viervoudig grandslamkampioene uit Polen, was met 7-6 (2), 6-2 te sterk voor voormalig winnares Sofia Kenin uit de Verenigde Staten. Kenin won de Australian Open in 2020.

Na een spannende eerste set van 68 minuten kwam Kenin met 2-1 voor, maar Swiatek wist vervolgens vijf games op rij te winnen. Na een uur en 51 minuten besliste Swiatek de wedstrijd met een sterke service, die Kenin niet kon retourneren.

“Het is niet gemakkelijk om de eerste ronde te spelen, vooral niet op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Ik moest echt mijn ritme vinden en stond in de eerste set een beetje ‘uit'”, aldus Swiatek.

Jelena Rybakina, als derde geplaatst, had het met Karolina Pliskova niet gemakkelijk bij de loting. De Kazachse, verliezend finaliste van 2023, versloeg de Tsjechische, die zestien toernooizeges op haar naam heeft staan, met 7-6 (6), 6-4.

Sterke optredens van Alcaraz en Zverev

Bij de mannen was de als tweede geplaatste Spanjaard Alcaraz te sterk voor de Fransman Richard Gasquet: 7-6 (5), 6-1, 6-2. De Duitser Zverev (6) versloeg zijn landgenoot Dominik Köpfer met 4-6, 6-3, 7-6 (3), 6-2.

Veteraan Gasquet bood flink weerstand en overleefde maar liefst negen breekpunten in de eerste set. Alcaraz pakte de set uiteindelijk via een tiebreak en domineerde daarna de wedstrijd als tweevoudig grandslamwinnaar.

Zverev kreeg in het Duitse onderonsje minder breekpunten dan Köpfer (9 tegenover 8), maar de nummer zes van de wereld presteerde op cruciale momenten het beste. Hij werkte twee setpunten weg in de derde set, sloeg veel winnende slagen in de tiebreak en kwam daarna niet meer in de problemen.

Rune heeft het zwaar

Holger Rune (8), mogelijk de derde tegenstander van Tallon Griekspoor in het schema, had ook meteen een zware wedstrijd. De Deen versloeg Yoshihito Nishioka (ATP-61) na bijna 3,5 uur met 6-2, 4-6, 7-6 (3), 6-4.

Boris Becker en Severin Luthi (voormalig coach van Roger Federer) ondersteunen Rune sinds kort. Met aanvallend spel maakte Rune het verschil tegen Nishioka. Hij sloeg maar liefst 71 winnende slagen en wist 26 van de 35 keer dat hij naar het net ging, het punt te scoren.

Plaats een reactie