Griekspoor vecht zich naar tweede ronde Melbourne in epische vijfsetter

Tallon Griekspoor heeft zich in een bijna vier uur durende wedstrijd langs de Rus Roman Safioellin geknokt op de Australian Open. De als 28ste geplaatste Nederlander maakte in de eersterondepartij een 0-2 achterstand in sets goed en won met 2-6, 3-6, 7-6 (3), 6-4, 7-5.

“Ik heb op karakter gewonnen”, liet Griekspoor weten na de slopende vijfsetter. “Het was een pittige wedstrijd, een heel moeilijke wedstrijd”, analyseerde de best geklasseerde Nederlandse tennisser, die de wedstrijd tegen Safioellin begon met “twee dramatische sets”.

Een ongelooflijke overlevingstocht

“Hij doet heel weinig fout en speelt ongelooflijk goed, maar ik ben echt heel ver van goed. Ik was volledig off, niet eens in de buurt van een beetje niveau.” Het idee dat er wat te halen viel in de eerste ronde van de Australian Open, was bij Griekspoor dan ook lange tijd “ver te zoeken”.

Toch sleepte Griekspoor er een vijfde set uit, die hij als “een grote survival” omschreef. “Dat je die wint, is eigenlijk bizar.”

Griekspoor had in Melbourne in eerste instantie weinig in te brengen tegen de taaie Rus en mopperde flink, met name over het publiek dat volgens hem voor te veel afleiding zorgde.

Toch bleef de 27-jarige Griekspoor overeind, mede dankzij een aantal sterke services op belangrijke momenten. Bij 4-4 in de derde set overleefde hij een breakpoint en uiteindelijk wist hij een tiebreak af te dwingen. Daarin was hij duidelijk de betere.

In de vierde set liep Griekspoor uit naar een 5-1 voorsprong, maar pas bij 5-4 haalde hij de set binnen.

Safioellin, de mondiale nummer 36, vocht zich in de vijfde set terug in de wedstrijd, waardoor er een fraai gevecht ontstond. Griekspoor werkte in die set maar liefst acht breakpoints weg, onder meer met een aantal risicovolle tweede services.

Fysiek uitdagend

Wel kreeg de Nederlander het in de beslissende set fysiek zwaar. Hij moest meerdere keren op adem komen bij de boarding en vroeg zelfs een van zijn coaches langs de baan hem tijdens een game een flesje water aan te gooien.

Bij 5-5 profiteerde Griekspoor van enkele missers van de wat aangeslagen Rus en bij 6-5 maakte hij het af met een lovegame.

Eerste overwinning van het seizoen

Voor Griekspoor is het pas de eerste zege van het seizoen. Hij begon dit jaar met twee nederlagen in de United Cup en meldde zich vervolgens af voor het toernooi van Adelaide, om zich goed voor te bereiden op de Australian Open.

In de tweede ronde neemt Griekspoor het op tegen Arthur Fils. De twee troffen elkaar vorig jaar ook op de US Open en toen won de Fransman in vijf sets.

Plaats een reactie