Griekspoor streeft naar de top tien: “Een uitdagend doel”

Tallon Griekspoor heeft bij de Australian Open, net als op Wimbledon en bij de US Open, een beschermde status. Hij is als 28ste geplaatst en speelt vannacht in de eerste ronde tegen de Rus Roman Safioellin.

Naast het presteren op de grandslamtoernooien, heeft Griekspoor dit jaar als doel om zijn ranking verder te verbeteren. Hij heeft zelfs de ambitie om de top tien te bereiken. In Melbourne laat hij aan de NOS weten: “Dat is waar ik voor werk, waar ik voor train. Een heel pittige en zware uitdaging. Maar als het een jaar allemaal samenvalt en ik fit kan blijven… Tuurlijk, je moet wat geluk hebben hier en daar, maar als ik zie welke jongens de top tien halen, dan denk ik zeker dat het mogelijk is.”

Een succesvol tennisjaar

Een jaar geleden veroverde Griekspoor vlak voor de Australian Open zijn eerste ATP-titel. Het succes in het Indiase Pune bracht hem van de 95ste naar de 61ste plaats op de wereldranglijst en bleek de start van een prachtig tennisjaar.

Griekspoor won ook het grastoernooi in Rosmalen, bereikte de finale in Washington, haalde de halve finale in Rotterdam en sloot 2023 af als nummer 23 van de wereld.

Dit jaar begon hij met de United Cup, een landentoernooi. Na nederlagen tegen Casper Ruud en Borna Coric reisde Griekspoor vroeg af naar Melbourne, de thuishaven van de Australian Open.

Ziekte

Hoewel Griekspoor zich had ingeschreven voor het toernooi van Adelaide, koos hij ervoor om extra trainingsdagen te nemen. Dit was het gevolg van een lucratief demonstratietoernooi in Macau, waar hij in december ziek vertrok, ondanks zijn overwinning.

“Ik heb acht dagen in bed gelegen, waardoor ik in Nederland maar twaalf dagen heb kunnen trainen. In Sydney (tijdens de United Cup, red.) was ik ook nog niet helemaal fit. Dus ik kon deze trainingsdagen hier goed gebruiken. Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb.”

De uitnodiging om te spelen in Macau kon hij niet afslaan, zoals hij zelf zegt. Maar het voelde ook als een eer. “Dat zijn heel mooie signalen, dat je goed bezig bent en op de goede weg bent.”

Van jager naar prooi

Hij merkt dat er inmiddels anders naar hem wordt gekeken. Hij mag op betere banen trainen en wordt uitgedaagd door betere spelers om mee te sparren. Bovendien is zijn status veranderd van jager naar prooi. “Natuurlijk, je staat geplaatst, dus mensen zijn op zoek naar manieren om je te verslaan. Dat is alleen maar iets heel moois.”

Maar het was ook wennen, geeft hij toe. “Het is iets nieuws. Vorig jaar had ik er al moeite mee op Wimbledon en de US Open. Nu denk ik dat ik er meer klaar voor ben en dat ik me ook beter heb aangepast aan deze ranking.”

Een goed resultaat in Melbourne kan Griekspoor dichter bij de top tien brengen. Hij heeft echter geen gunstige loting in de eerste ronde tegen Safioellin (36ste van de wereld).

“Ik denk dat als je geplaatst bent, je niet veel zwaardere tegenstanders kunt loten dan dit. Hij is een gevaarlijke speler en zeer aanvallend. Verdedigend is hij iets minder. Maar ja, hij verdedigt weinig, want hij gaat vol voor zijn slagen.”

“Dus het is aan mij om hem in de verdediging te dwingen en hem te ontregelen door veel slice te gebruiken. Ik denk dat ik goed tegen hem kan spelen, maar het blijft een zeer zware eerste ronde.”

Plaats een reactie